Când și cum vor fi distribuite populației pastilele cu iod

Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat de presă modul prin care comprimatele de iodură de potasiu vor fi distribuite. Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

În cazul în care va avea loc un incident nuclear cetățenii se vor adresa medicului de familie pentru a le fi eliberată o prescripție medicală. Medicamentele vor fi distribuite de către farmacii, în baza acesteia.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

„Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare. Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea “Campanie distribuție iodură de potasiu”.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin.

Precizăm faptul că în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.”

RECOMANDĂRI