Se spune că „mersul pe jos face piciorul frumos“! Dar depinde cât de mult mergem, în ce ritm, dar și cu ce alimentație completăm acest gen de mișcare. Un studiu recent de la Brigham Young University (SUA) spune că simplul act de a merge pe jos – concret, între 10.000 și 15.000 de pași zilnic – nu a fost suficient pentru a-i face să nu câștige în greutate pe cei 120 de studenți „boboci” care au luat parte la studiu.
Cercetătorii au aflat rezultatele împărțindu-i pe studenți în trei grupuri și instruindu-i să meargă 10.000, 12.500 și respectiv 15.000 de pași șase zile pe săptămână timp de 24 de săptămâni. La final, autorii studiului au observat că numerele mari de pași nu au fost suficiente pentru a-i împiedica pe studenți să ia în greutate în medie 1,5 kg pe durata celor 24 de săptămâni, scrie Hotnews.ro
„Exercițiul fizic singur nu este mereu cel mai eficace mod de a pierde din greutate”, a spus în sumarul studiului postat pe situl universității Bruce Bailey, profesor de specialitate la BYU. „Număratul pașilor poate aduce beneficii în creșterea activității fizice, dar studiul nostru a arătat că nu se va traduce în menținerea greutății sau prevenirea creșterii ei”, a completat acesta.
Rezultatul studiului nu ar putea încadrat la nivelul marilor descoperiri. Fie că stăm de vorbă cu nutriționiști, fie cu profesori de sport, răspunsul va fi cel pe care-l tot auzim: mișcarea trebuie să fie însoțită de o alimentație corespunzătoare și organizată pentru a da rezultate.
Nu e de mirare că vom constata că luăm în greutate atunci când mergem mai mult sau facem mai mult sport. Asta din cauză că ne va crește pofta de mâncare și vom fi tentați să ne potolim „foamea de lup“ cu mai multe calorii decât cele pe care le-am ars în timpul mersului.
În plus, specialiștii susțin că pentru a da roade, mersul zilnic trebuie să fie făcut și într-un ritm mult mai alert. Dacă cei 10.000 de pași sunt făcuți sub formă de plimbare, atunci efectul lor este unul bun, dar nu cel de a ne duce la pierderea unor kilograme.
Dar dacă vom mări numărul și ritmul pașilor, atunci vor apărea și rezultatele dorite. În timp și cu răbdare… Totodată, mersul, indiferent de modul în care alegem să-l facem, este un important factor antistres.
Autorii studiului amintit mai sus au mai observat o reducere generală a sedentarismului, despre care au spus că aduce beneficii fizice și emoționale suplimentare.
„Chiar dacă nu va împiedica de la sine creșterea în greutate, mai mulți pași sunt buni pentru tine”, a spus Bailey.
Sursa: Hotnews.ro