24 ianuarie, Mica Unire sau Unirea Principatelor Române

Astăzi, 24 ianuarie 2023, se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscută sub numele de „Mica Unire”, această dată este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, urmând ca, ulterior, într-o ședință a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în fruntea Munteniei, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca, la 1 decembrie 1918, să se înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat.

RECOMANDĂRI