Descinderi în Brașov într-un dosar de trafic de minori și trafic de droguri. Victimele racolate prin metoda „loverboy” și erau obligate să se prostitueze

La data de 18 ianuarie 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au efectuat 12 percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Brașov și București, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv.

În fapt, s-a reținut că, pe raza județului Brașov, au acționat 7 inculpați care au recrutat, transportat și adăpostit mai multe persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, în scopul exploatării acestora, prin determinarea la practicarea prostituției.

Persoanele vătămate minore au fost recrutate prin constrângere psihică, profitând de vădita stare de vulnerabilitate a victimelor și prin utilizarea metodei „loverboy”. În vederea practicării prostituției, inculpații au postat anunțuri pe diverse site-uri de profil și au închiriat spațiile necesare desfășurării activității, însușindu-și cea mai mare parte din sumele de bani obținute în această modalitate.

Până în prezent, au fost identificate 7 persoane vătămate minore care au fost recrutate și exploatate în această modalitate.

De asemenea, inculpații au comercializat droguri de risc și de mare risc, precum și produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (canabis, cocaină, produse susceptibile a avea efecte psihoactive), solicitând sumele cuprinse între 50 și 500 de lei pentru o doză.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite cantitățile de aproximativ un kilogram de canabis, 5 grame de cocaină, sumele de 14.250 de lei și 530 de euro, o armă cu aer comprimat, medii de stocare, telefoane mobile, precum și o serie de înscrisuri relevante pentru cauză.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Brașov au fost conduse în vederea audierii 26 de persoane, în urma audierilor dispunându-se măsura reținerii pentru 24 ore a 7 inculpați.

În cursul zilei de 19.01.2023, Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor 7 inculpați.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Postul de Poliție Racoș și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din municipiul București, Iași, Vaslui, Bacău, Prahova și Dâmbovița, alături de polițiști ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov – Biroul Județean de Poliție Transporturi Brașov, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Burebista” Brașov.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

RECOMANDĂRI