Emil Boc a cerut schimbarea modalității prin care se calculează rata de incidență. Ministerul Sănătății nu e de acord

Orașele mari ale României se confruntă cu dificultăți economice, riscând să aibă din ce în ce mai multe firme în faliment, iar asta se întâmplă acolo unde numărul de testări este mai mare.

Primarul Clujului, Emil Boc, atrage atenția asupra fenomenului care riscă să pună la pământ economia din zone importante ale României. Faptul că acolo se testează mult mai mult față de alte zone din țară, atrage după sine și o rată a incidenței mai mare, urmată de plasarea în zona roșie, mult mai restrictivă pentru mobilitate.

Asta nu înseamnă că celelalte zone din țară stau mai bine, ci că raportările nu au legătură cu situația reală din teren.

Emil Boc: „Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare.

Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”

Emil Boc nu este însă în asentimentul Ministerului Sănătăți, care i-a replicat prin vocea secretarului de stat Andreea Moldovan: „Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate.

Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic.

Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea.

Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem – și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede – ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte.”

Primarului Clujului i s-au alăturat și primarii din Timișoara și Alba Iulia.

sursa declarții – emisiune digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI