Au reapărut mesajele capcană pe Facebook: “Seamănă cu tine” sau “Apari în acest videoclip” sau „Chiar tu ești?”. Nu le deschideți!

După câteva luni de pauză, în ultima perioadă au reapărut mesajele capcană pe rețelele de socializare.

“Seamănă cu tine” sau “Apari în acest videoclip” sau „Chiar tu ești?”, urmat de obicei de un emoticon trist, vă invită să deschideți un filmuleț. Acestea sunt mesajele capcană de pe Facebook.

NU accesați linkul atașat mesajului, pentru că puteți pierde date importante, chiar de natură financiară!

Dacă-l accesați, sunteți direcționat către o pagină falsă de Youtube, care nu se deschide decât după ce introduceți într-o fereastră de Messenger numele și parola contului. Mulți au căzut în această capcană și au devenit ținte pentru hackeri.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt Cert.ro explica în vară procedura: “Atacatorii se folosesc de un serviciu de scurtare a linkului respectiv, de aceea utilizatorii nu văd pe ce dau click… văd o secvență de cifre fără noimă. Atacatorii pot avea avea acces la conținutul contului nostru de Facebook, pot extrage date suplimentare cu caracter personal despre noi, pe care le pot vinde mai departe sau pot lansa noi atacuri. O altă posibilitate este că în momentul în care am accesat acel link să ni se instaleze un malware pe dispozitiv.

Malware este un program care poate extrage din telefonul nostru date personale, financiare sau de autentificare.

Pot corela acele date, astfel încât să ajungă la datele complete ale noastre, inclusiv cele bancare. De aceea e foarte important să nu avem aceeași parolă la mai multe conturi. Utilizatorii trebuie să fie atenți și la diferite tranzacții suspecte din contul bancar. În momentul în care observă acest lucru să sune imediat banca și să le blocheze și cardul.”, mai explica Mihai Rotariu în iulie 2021.

În cazul în care primiți un astfel de mesaj, este important să nu deschideți videoclipul. Dacă ați accesat totuși link-ul respectiv, schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași.

De asemenea, în cazul în care ați accesat linkul trimis, chiar dacă ați procedat la schimbarea parolelor, este recomandat de către specialiștii IT să rulați imediat pe dispozitiv un program antivirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

error: Conținut protejat!