Miercuri, 12 ianuarie 2021, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că va reintroduce imposibilitatea debranșării pentru toate categoriile de consumatori casnici, nu numai pentru cei vulnerabili, așa cum este stipulat în lege în prezent.
Această hotărâre a fost luată în urma neregulilor constatate de către ministru în ceea ce privește facturile primite de către consumatori.
În Legea consumatorului vulnerabil și în Legea plafonării și compensării există obligativitatea nedebranșării consumatorului vulnerabil.
După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi, forțează plata acestor facturi, existând acest risc al debranșării, evident, în momentul când le dăm o sancțiune pe facturi, de refacere a facturii, de o nepercepere a penalităților, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor care nu au capacitate de negociere cu furnizorii, așa cum probabilitatea să aibă firmele mari, ne asigurăm că nu pot să îi debranşeze.
Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranșări, nu numai pentru consumatorii vulnerabili, care sunt protejați, ci și pentru restul consumatorilor. Lucrurile sunt simple.”, a spus Virgil Popescu în cadrul conferinței de presă susținută la Ministerul Energiei.
Ministerul Energiei a anunțat acum că interzicerea debranșării va fi reintrodusă, cel mai probabil prin ordonanță de urgență săptămâna viitoare, ca urmare a neregulilor privind facturile primite de consumatori.
Furnizorilor de rea-credință li se pregătește amenda pe cifra de afaceri
Pentru furnizorii care nu au respectat legea când au calculat facturile, Ministerul Economiei pregătește o serie de amenzi mai ferme.
„Există, în momentul de față, două tipuri de sancțiuni care pot fi date: una pe legea ANPC-ului, pe practici înșelătoare.
Evident, din moment ce tu emiţi altă factură decât trebuie, decât ar trebui în lege, încerci să înșeli acest om, să îi iei niște bani în plus, și alta pe Legea energiei electrice, pe care o poate aplica, care este mult mai mare, pe care o poate aplica ANRE-ul. De aceea, mă bucur că intră în control ANRE-ul, pentru că poate să aplice amenzi mai mari pe același tip de contravenții.
Ne gândim să punem și în Legea plafonării, suplimentar, de ce nu, o amendă la cifra de afaceri pentru cei care fac în mod repetat, pentru că am văzut că s-au făcut în mod repetat, s-au făcut și în noiembrie, s-au făcut și în decembrie.
Şi, aici, modul repetat ăsta trebuie gândit foarte bine, repetat o factură, două, trei… Păi ei au emis milioane de facturi, au dat drumul la milioane de facturi către clienți, făcute în mod eronat.”, a declarat Virgil Popescu în cadrul conferinței de presă.
Conferința de presă a avut loc miercuri, 12 ianuarie 2022, iar briefingul integral îl puteți consulta pe site-ul Ministerului Energiei.