Mai multe categorii de persoane vor beneficia de prețul plafonat la energie electrică. Compensarea se va aplica și la consumul actual

Marți, 26 septembrie 2022, Senatul a adoptat OUG 119/2022 care reglementează plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, potrivit digi24.ro.

Potrivit acestei ordonanțe, lista celor care beneficiază de preț plafonat, pentru consumul realizat până la 31 august 2023, a fost lărgită.

Astfel, beneficiază de tarif redus și familiile cu cel puțin 3 copii în întreținere cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

De tarif redus vor beneficia și consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

De asemenea, acordarea plafonării pentru populație se raportează atît la consumul de anul trecut, cât și la consumul de anul acesta.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite. Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici, relatează Agerpres citat de Digi24.

Potrivit OUG 119/2022, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

RECOMANDĂRI