Vineri, 30 septembrie, IRCC-ul trimestrial va urca la 4,06%. Vor fi afectați peste 450.000 de români cu rate

Alternativa IRCC în fața ROBOR a fost doar o soluție de moment pentru cei care sperau să-și mențină valoarea ratelor. BNR avertizase cu mult timp înainte că și IRCC-ul va avea același trend ca ROBOR-ul, însă cu o mică întârziere.

Banca Națională a României va anunța oficial, vineri, noua valoare a IRCC-ului trimestrial. Nu este însă greu de calculat, așa că anunțul va fi doar formal.

IRCC este de două feluri: zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC a înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni. În trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%.

IRCC-ul trimestrial este cel folosit la credite. Se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

Indicele trimestrial IRCC va afișa o valoare de 4,06%, în creștere de la 2,65%, potrivit calculatorului Cursbnr.ro. Aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referință IRCC.

Și veștile proaste nu se opresc aici, mai ales pentru cei cu credite cu dobândă variabilă, analiștii financiari estimând că IRCC va ajunge în anul următor la 5-6,5%.

RECOMANDĂRI