„Este greu de crezut că cotletul de zebră și lăbuța de crocodil se vând la fel de bine ca pieptul de pui. Dar, totuși, apar în meniu și se pretinde că sunt proaspete”. Declarația a fost făcută de către șeful ANPC, Horia Alexandrescu, în contextul apariției unui ordin publicat în Monitorul Oficial, ordin care stabilește modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare.
„Multe meniuri seamănă cu Codul Penal adnotat. Este greu de crezut că cotletul de zebră și lăbuța de crocodil se vând la fel de bine ca pieptul de pui. Dar, totuși, apar în meniu, sunt pretins a fi proaspete, cu toate că, mulți dintre operatorii economici cu astfel de meniuri, țin produsele în congelatoarele clasice.
Fiecare dintre dumneavoastră ați văzut meniul zilei că este promovat în majoritatea restaurantelor din zonele cu impact turistic major, fie că vorbim de capitale, de litoraluri, fie că vorbim de zone montane. Acolo este promovat foarte tare meniul zilei și câteva repere în meniul a la carte. La noi lucrurile stau exact invers. Noi avem totul proaspăt în fiecare zi. Va fi momentul în care vom înțelege că nu putem avea 30 de salate ca antreu, 30 de felul II la fel de proaspete. Și, tocmai datorită acestei exigențe, lucrurile se vor limita la operațional și la un randament mult mai bun”, a spus Horia Constantinescu, care a participat la Conferința Națională a Industriei Ospitalității, citat de Agerpres.
Președintele ANPC a precizat că, așa cum un consumator, în momentul în care cumpără un produs ambalat, găsește toate informațiile legate de ingrediente, la fel ar trebui să se procedeze și în restaurante sau fast -food-uri, unde numai operatorul economic știe ce folosește la prepararea mâncărurilor.
Potrivit digi24.ro, ordinul specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.
Conform aceluiași act normativ, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională a aditivilor utilizați.