Au început înscrierile în programul Rabla pentru electrocasnice 2022

Prima sesiune Rabla pentru Electrocasnice 2022 a început astăzi, 17 iunie, la ora 10.00, cu etapa de înscriere. Oamenii au la dispoziție 7 zile pentru a se înscrie prin crearea contului de utilizator pe site.

Începând de astăzi, 17 iunie, Administrația Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, se arată pe site-ul AFM. Bugetul alocat este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mare decât anul trecut.

Toți cei interesați să participe, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Prin intermediul acestui cont, vor putea fi selectate electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. Cine are deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să mai facă altul, ci doar să se logheze cu adresa de e-mail și parola folosite anterior.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, vor începe etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

O modificare foarte importantă de anul acesta se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile. O altă modificare vizează valabilitatea voucherului. Aceasta se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Prima ediție a început azi, 17 iunie, la ora 10.00, cu înregistrarea. Va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor și apoi urmează 3 etape pentru solicitarea voucherelor.

 • 17 iunie, ora 10.00- 23 iunie, ora 23.59 – etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor
 • 24 iunie, ora 10.00-30 iunie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere
 • 1 iulie, ora 10.00 – 7 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete
 • 8 iulie, ora 10.00 – 14 iulie, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor.

Valoarea voucherelor pentru Rabla pentru electrocasnice 2022

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an
 • 500 de lei pentru laptopuri
 • 300 de lei pentru tablete

RECOMANDĂRI