Patru zile de evenimente dedicate comemorării a 35 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov.
Reprezentanții Asociației 15 Noiembrie 1987 și primarul Allen Coliban au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, calendarul evenimentelor dedicate marcării a 35 de ani de la revolta brașovenilor împotriva regimului comunist.
În dimineața zilei de 15 noiembrie 1987 muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă. Început inițial ca un protest al angajaților de la „Steagul Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.
„Acum 35 de ani curajul brașovenilor a făcut înconjurul globului, într-un moment în care puterea și impactul represaliilor pe care regimul comunist le avea erau la maxim. Într-un moment de maxim control și de maximă teroare, brașovenii au avut curajul să iasă public, să iasă în zona centrală, în piața din fața actualei prefecturi, să spună «Nu!» regimului comunist. Este un moment pe care se cuvine să îl cinstim, să îl predăm mai departe, să vorbim despre el copiilor noștri și să îl marcăm printr-o suită de evenimente. Este vorba atât de evenimente culturale, cât și de tradiționalul cros, Crosul 15 Noiembrie, care reface în mod simbolic parcursul protestatarilor din 1987“, a declarat primarul Brașovului Allen Coliban.
Prezent la conferință, Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987 – Brașov și unul dintre participanții la evenimentele din 1987, a vorbit despre importanța acestui moment pentru istoria luptei anticomuniste din România.
„15 Noiembrie 1987 face parte din istoria Brașovului. Brașovul se poate mândri cu acest eveniment. Noi care mai suntem acum – din păcate în fiecare an câte 1-2 membri ai asociației se duc, o sută și ceva mai suntem în viață – suntem oameni ai istoriei și ar trebui să avem întâlniri cu tinerii, să le povestim ceea ce s-a întâmplat în 1987, cum trăiam noi atunci, și sper niciodată să nu se mai întoarcă un regim totalitar în România. Trebuie să avem grijă ca tinerii, copiii noștri, deja vorbim acum și de nepoții noștri, să-și cunoască istoria și să fie mândri că sunt brașoveni”, a spus Marius Boeriu.
sursa: brasovcity.ro