Conform noilor Legi ale Educației, care ar urma să fie avizate pe 23 martie, intervine o schimbare majoră în sistemul de învățământ universitar. Astfel, universitățile își vor putea organiza programe de studiu de scurtă durată, de doi ani mai exact, în urma cărora absolvenții să poată obține o diplomă.
Programele de scurtă durată, sau cursurile scurte, vor putea fi organizate de orice universitate, la orice facultate, mai puțin la cele de Medicină, Drept și Arhitectură.
Soluția diplomei după cursurile de scurtă durată a venit după necesitatea forței de muncă din piață unde, tinerilor, pentru a se angaja, au nevoie de diplome.
Economişti, ingineri sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată dacă Legea Educației va trece în varianta propusă.
„Studenții înmatriculați la programe de studii universitare de licență, organizate la forma cu frecvență, pot parcurge, cu aprobarea consiliului facultății, 2 ani de studii într-un singur an, cu excepția instituțiilor de învățământ superior medical, a instituțiilor de învățământ superior militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, precum și în cazul ultimului an de studii, în condițiile prevăzute de regulamentele de organizare și desfășurare a programelor de studii și cu respectarea legislației în vigoare.”, prevede noua lege
„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, citată de observatornews.