De la 1 ianuarie 2023 facturile de curent se vor calcula în funcție de consumul real

Schimbare majoră la calcularea facturilor de energie electrică, de la 1 ianuarie 2023. Dacă până acum prețul era stabilit în funcție de media lunară a consumului de curent din anul precedent, acum se va ține cont doar de consumul real.

Astfel, observatornews.ro, de la anul vom plăti cât consumăm, cu singura condiţie să trimitem furnizorului indexul lunar.

„Consumatorul va şti foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control”, a declarat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei, pentru sursa citată.

În cazul în care clientul casnic nu va transmite lunar index-ul, va fi facturat consumul estimat la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice. Ulterior, se va face regularizarea, la trei sau șase luni.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2023, un kwh va costa 0,68 de lei pentru clienții cu un consum mai mic de 100 kwh, 0,8 lei pentru un consum mai mic de 255 de kwh și poate ajunge la 1,3 lei/kwh dacă se depășește acest plafon.

RECOMANDĂRI