Tinerii care doresc să devină părinți dar nu pot din cauza infertilității pot primi un ajutor financiar de 15.000 de lei

Gabriela Firea a anunțat pe pagina sa de Facebook că un ajutor financiar de 15.000 de lei a fost aprobat pentru tinerii care doresc să devină părinți dar nu pot din cauza infertilității.

Banii vor fi folosiți pentru decontarea procedurilor pentru obținerea unei sarcini. Până la finalul anului 2.500 de persoane vor putea beneficia de acest ajutor, iar pentru anul 2023 sunt aproximate 10.000 de deconturi.

„România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri. Trebuie să punem cu toții umărul la a opri acest declin în care am intrat.

Cu ajutorul colegilor din Ministerul Muncii, am gândit un program social pentru a veni în sprijinul tinerilor care nu pot deveni părinți cu un ajutor financiar pentru achitarea cheltuielilor procedurilor de fertilizare in vitro.

Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani. Creșterea vârstei vine în urma discuțiilor cu specialiști în obstetrică-ginecologie, cu organizațiile importante din domeniul infertilității și la solicitarea a sute de femei.

Pentru fiecare procedură desfășurată într-o unitate sanitară autorizată de pe teritoriul României decontăm maximum 15.000 de lei. În plus, acest ajutor poate fi oferit doar pentru maximum trei proceduri în fiecare an, doar dacă există indicația specialistului în domeniul infertilității.

Ne propunem decontarea a 10.000 de proceduri pe an, la nivel național, începând cu 1 ianuarie 2023.

Pentru acest an, avem fondurile necesare pentru decontarea a 2.500 de proceduri.”, a transmis Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook

RECOMANDĂRI