Mai multe rachete au picat în apropiere de brațul Chilia. Ministrul Apărării: ”Oamenii pot merge liniștiți la mare”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat asigurări că turismul pe litoralul românesc este sigur, chiar dacă Insula Șerpilor, unde au loc frecvent atacuri, se află la 50 de km de Sulina.

De la începutul războiului Rusia-Ucraina, mai multe rachete au aterizat la câțiva kilometri depărtare de malul brațului Chilia, în Marea Neagră, potrivit libertatea.ro.

În acest context, Ministrul Apărării a declarat aseară că nu există pericolul ca România să fie atacată și că „oamenii pot merge liniștiți la mare vara aceasta”.

Principalele declarații ale lui Vasile Dîncu la Digi 24 pe acest subiect:

  • Nu este pericolul să fie atacată România sau vreo țară NATO în acest punct al conflictului dintre Ucraina și Rusia. Au căzut pe teritoriul Ucrainei, deci nu pe teritoriul nostru. Aproape de teritoriul nostru, dar nu pe teritoriul nostru.
  • Există o îngrijorare pentru noi pentru că se află un conflict la o distanță de 50-60 de kilometri de granițele României, pentru că Insula Șerpilor este ocupată de dispozitive care nu numai că se ocupă de supravegherea radar, ci, din când în când, simțim din acea zonă un bruiaj care ajunge până și pe teritoriul nostru, dar, dincolo de aceste tipuri de amenințări – vorbim din punct de vedere strategic – nu există o amenințare directă în legătură cu populația din acele zone.
  • Am fost întrebat astăzi, la un post de televiziune, despre faptul că oamenii merg în acest moment în concediu pe litoralul Mării Negre și dacă există vreun pericol din acest punct de vedere. Putem să spunem că nu există un pericol, oamenii pot să meargă liniștiți. În ceea ce privește securitatea referitoare la mine, este un program de supraveghere, lucrăm acum la un program internațional de posibilă deminare a unor zone din litoralul ucrainean

RECOMANDĂRI