Benzinăriile firmei din Beiuș închise de ANAF pentru o lună pe motiv că au provocat panică prin majorarea prețurilor

Inspectorii Antifraudă din ANAF au închis pentru o lună benzinăriile firmei din Beiuş care a declanşat o panică naţională pe 9 martie, atunci când a mărit preţul combustibilului la 11 lei pe litru.

Firma din Beiuș care provocat panică națională pe 9 martie, atunci când a mărit prețul combustibilului la un preț record de 11 lei pe litru a fost închisă de către inspectorii antifraudă de la ANAF pentru o lună.

Sancţiunea a fost dispusă ca măsură complementară pe lângă amenda de câte 50.000 lei pe care firma Desira Impex SRL o a primit-o pentru fiecare dintre cele patru staţii de combustibil pe care le deţine.

Potrivit proceselor verbale de sancţionare întocmite de inspectorii Antifraudă ai ANAF care au efectuat controlul la firma Desira Impex, societatea nu a fost sancţionată pentru speculă, aşa cum i s-a imputat după incidentul din 9 martie.

Din documente reiese că, pe de o parte, firma a primit un avertisment pentru că la una dintre staţiile de combustibil s-a găsit o diferenţă de 130 lei între sumele încasate şi cele înregistrate în casa de marcat.

Sisteme nefuncţionale Pe de altă parte, Desira Impex a primit patru amenzi pentru încălcarea unui articol din Codul Fiscal care obligă operatorii economici profilaţi pe comerţul en-detail cu carburanţi să deţină sisteme de gestiune a stocurilor.

Acestea trebuie să fie conectate cu pompele de distribuţie carburanţi şi aparatele de marcat electronice fiscale care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate/ieşite, precum şi a stocurilor pentru fiecare produs energetic şi furnizor.

Sisteme nefuncţionale Pe de altă parte, Desira Impex a primit patru amenzi pentru încălcarea unui articol din Codul Fiscal care obligă operatorii economici profilaţi pe comerţul en-detail cu carburanţi să deţină sisteme de gestiune a stocurilor conectate cu pompele de distribuţie carburanţi şi aparatele de marcat electronice fiscale care să permită monitorizarea mişcării produselor energetice şi determinarea în orice moment a cantităţilor intrate/ieşite, precum şi a stocurilor pentru fiecare produs energetic şi furnizor.

În data de 10 martie, la punctele de lucru verificate, reţeaua cu pricina nu funcţiona.

Ca atare, inspectorii au putut compara stocurile scriptice cu cele faptice şi vânzările, verificând, pe rând, încasările, documentele mărfurilor intrate, iar cantităţile fizice au fost măsurate cu jojele (scări gradate pentru măsurarea capacităţii unui rezervor).

Aceeaşi abatere prevăzută în Codul fiscal a fost reţinută şi pentru aplicarea sancţiunii complementare de „suspendare pentru o lună a activităţii de comercializare a produselor la punctele de lucru”.

Angajaţii, în concediu În cazul amenzilor, în procesele verbale se menţionează faptul că reprezentanţii firmei au dreptul să achite în termen de 15 zile jumătate din suma minimă prevăzută de lege, de 10.000 lei, dar şi că Daniel Degău nu a avut obiecţiuni de formulat pe moment, notând în document doar că „mă gândesc”.

Administratul firmei, Daniel Degău nu s-a decis, încă, dacă va contesta în instanţă sancţiunile.

Pe perioada suspendării, însă, Degău susţine că va fi obligat să-i trimită pe angajaţii staţiilor şi pe şoferii care fac aprovizionarea în concediu fără salariu. „Este vorba de 32 de oameni angajaţi în cele patru staţii şi trei şoferi. Nu pot să-i ţin, dacă nu am activitate”, declară el.

Cert este că, în urma deciziei, municipiul Beiuş, care are peste 10.000 de angajaţi, a rămas cu o singură benzinărie, cea a Petrom, iar cea mai apropiată staţie de oraş este la 30 de kilometri.

Controale în serie Firma din Beiuş a ajuns celebră în toată ţara şi a intrat în atenţia organelor de control după ce, în data de 9 martie a majorat de la o oră la alta preţul benzinei şi motorinei la 11 lei pe litru.

Degău a dat vina, atunci, pe faptul că MOL România a făcut majorări de preţuri de la o zi la alta, carburanţii vânduţi de companie ajungând cei mai scumpi din ţară.

Autorităţile au făcut un apel la calm, transmiţând că sunt stocuri suficiente, că preţurile nu vor creşte exagerat, şi au demarat controale la benzinării.

„Au venit toţi, unul după altul. Primii au fost de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, pe 10 martie. A doua zi au fost de la Garda de Mediu, de la Metrologie, Antifrauda. Nu mai ştiam unde să-i aşez, toţi erau acolo. Au verificat toate cele patru staţii”, declară administratorul Desira.

Firma a mai încasat o amendă de 35.000 lei de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi o alta, de 100.000 lei din partea Gărzii de Mediu Bihor, care i-au imputat depăşiri semnificative ale cantităţilor de carburanţi autorizate de APM Bihor pentru a fi comercializate prin staţiile respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...
tratamente stropire coral

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că, la începutul lunii mai, pe domeniul public din Brașov vor fi efectuate tratamente fitosanitare...
algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...

Coral Impex anunță efectuarea de tratamente fitosanitare în Brașov

SC CORAL IMPEX SRL, IN CALITATE DE PRESTATOR DE SERVICII DE DERATIZARE, DEZINSECTIE, DEZINFECTIE, IN BAZA CONTRACTULUI DE PRESTARI SERVICII NR. 207/94518/29.06.2023 INCHEIAT CU...

Acțiuni de dezinsecție pentru combaterea capușelor anunțate de Coral Impex în...

Societatea Coral Impex anunță începerea unor acțiuni de dezinsecție, în perioada următoare, pe domeniul public din Brașov. Potrivit societății, acestea se vor desfășura în perioada...
stona

De ce merită să investești în decorarea locuinței cu piatră naturală....

Într-o lume în care sustenabilitatea și durabilitatea devin criterii esențiale în alegerile noastre cotidiene, piatra naturală se distinge ca o opțiune preferată pentru amenajări...
Angajat SC Coral Impex SRL efectuează tratamente fitosanitare

Tratamente fitosanitare la arbori, în Brașov, în perioada următoare. Anunțul Coral...

Societatea Coral Impex anunță că, în perioada 28-29 martie, vor fi efectuate tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori în municipiul Brașov „În...