Miercuri, 9 martie, starea de alertă a fost ridicată în România, iar toate restricțiile în ultimii doi ani au fost eliminate. Iată ce efecte va avea această decizie în școli.
Masca nu va mai fi obligatorie, dar Ministerul Sănătății recomandă în continuare purtarea ei în incinta unităților de învățământ.
Cursurile și examenele vor fi susținute exclusiv în format fizic.
Se elimină învățământul online și hibrid.
Doar clasele clasele/grupele/unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă funcționează în sistem online vor continua să funcționeze în acest sistem până la sfârșitul perioadei dispuse în deciziile de suspendare a activității cu prezență fizică.
De asemenea, preșcolarii, elevii și personalul din unitățile de învățământ care la data încetării stării de alertă se află în carantină sau izolare vor respecta perioada prevăzută în deciziile în baza cărora s-au instituit respectivele măsuri.
În cazul apariției unor îmbolnăviri de covid la profesori și/sau elevi, cursurile nu se mai suspendă. Doar cei bolnavi vor rămâne în izolare. Dacă numărul celor bolnavi este mare, Inspectoratul şcolar şi Direcţia de sănătate publică pot decide suspendarea cursurilor în respectiva clasă pentru un anumit interval de timp.
”În funcţie de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să îşi înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga şcoală. Copiii bolnavi izolaţi, însă dacă sunt foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către Inspectoratul şcolar împreună cu Direcţia de Sănătate Publică ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende” a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit hotnews.ro
Universitățile trebuie să revină la învățământul fizic de miercuri, însă conducerile unităților de învățământ superior pot decide o perioadă de tranziție.