Ce se întâmplă dacă un elev sau un profesor sunt depistați pozitiv la testul covid

La cinci zile de la debutul anului școlar, în Prahova au fost raportate primele cazuri de Covid-19 atât la elevi, cât și la cadre didactice.

În total, sunt 16 unități de învățământ din Prahova unde au fost confirmate cazuri covid (ultimele cazuri AICI).

Iată care este procedura dacă un elev sau un profesor sunt depistați pozitiv la testul covid.

Ce se întâmplă dacă un elev este infectat cu SARS-CoV-2

Conform Ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației din 3 septembrie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, suspendarea cursurilor cu prezență fizică școlile respective se dispune, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim on-line.

Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin excepție elevii claselor VII—XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

Ancheta epidemiologică va fi făcută de Direcția de Sănătate Publică. Aceasta va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă dacă un profesor este infectat cu SARS-CoV-2

În cazul apariției cazurilor de îmbolnăvire la profesori, la personalul auxiliar sau personalul nedidactic, aceștia au obligația să anunțe conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP. Se va face anchetă epidemiologică care va stabili contacții direcți iar împreună cu conducerea școlii se va stabili dacă se impune suspendarea cursurilor la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate cu prezența fizică, procesul de învățământ continuă în sistem on-line.

Când un profesor sau angajat nedidactic s-a infectat cu SARS-CoV-2, are obligația de a anunța conducerea școlii care, la rândul său, va informa DSP care va face ancheta epidemiologică și va decide împreună cu directorul școlii dacă și cum se va dispune suspendarea cursurilor. Aceeași obligație o au personalul unității de învățământ, dar și părinții sau aparținătorii legali ai elevului confirmat pozitiv.

Elevii și preșcolarii care au cursurile suspendate fizic, trec în sistemul online.

Cei care au fost declarați contacți direcți ai unor cazuri confirmate și care nu au simptome, în situația în care refuză testarea, nu vor fi primiți în școală 14 zile și vor continua învățarea în sistem on-line. (sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI