Ioana Mihăilă, ministrul sănătății: „Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați”

Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, a spus luni seara, la Digi24, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată dacă părinții ar avea dreptul să se împotrivească intrării la ore a acelor cadre didactice care nu sunt vaccinate. Pe de altă parte, în cazul copiilor cu vulnerabilități la COVID, va fi păstrată posibilitatea de a face școală online, a menționat ministrul sănătății.

Peste 185.000 de angajați din sistemul de învățământ din România, dintr-un total de peste 300.000, s-au vaccinat, ceea ce înseamnă cam 60 la sută, declara duminică, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Cum proporția profesorilor nevaccinați rămâne destul de mare, este clar că vor exista în fiecare școală cadre didactice care vor intra la ore fără să fie vaccinate, ceea ce ar putea constitui un pericol, mai ales pentru copiii care sunt prea mici ca să fie vaccinați.

Întrebată cum comentează faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat, Ioana Mihăilă a răspuns că i se pare „cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

Este cunoscut cazul unei învățătoare nevaccinate din California care și-a infectat mai mult de jumătate din clasă, după ce, la oră, aceasta și-a dat masca jos, pentru a le putea citi mai ușor copiilor. Infectată cu tulpina Delta, extrem de contagioasă, învățătoarea i-a infectat pe elevi, care erau prea mici ca să poată fi vaccinați. 

Niciodată nu este prea târziu pentru vaccinare

În aceste condiții, părinții, mai ales cei ai copiilor vaccinați, ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a profesorilor nevaccinați? a fost întrebată luni seara, la Digi24, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății.

„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a răspuns Ioana Mihăilă.

Există copii care locuiesc cu părinți, bunici care au boli cronice și sunt foarte vulnerabili în fața COVID. Întrebată dacă acești copii vor avea posibilitatea să stea acasă în continuare și să facă școală online, Ioana Mihăilă a confirmat că autoritățile vor permite această exceptare de la participarea fizică la ore. „Dar trebuie din nou să menționăm că acei copii și acele familii care au adulți cu boli cronice este recomandat, pentru acei adulți cu boli cronice, să se vaccineze. E adevărat, există situații speciale cu pacienți care sunt imuno-compromiși și care nu reacționează suficient de eficient la vaccinare, dar altfel, contraindicații pentru pacienții cu boli cronice nu există”, a punctat Ioana Mihăilă.

Citește articolul integral pe digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI