Guvernul decide, joi, suspendarea ocupării posturilor vacante în instituțiile publice. Află ce se întâmplă cu posturile scoase deja la concurs

Guvernul s-a gândit să taie cheltuielile bugetare și ca măsură propune suspendarea ocupării posturilor vacante în instituțiile publice locale și centrale. Inițiativa este luată după ce, de la începutul anului 2022 până în prezent, au avut loc numeroase angajări la stat, dar și în contextul în care autoritățile vor beneficia de creșterea indemnizațiilor.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede că, în perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice.

Excepțiile se aplică în cazul acelui post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică, dar și în cazul unui post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Proiectul mai prevede că în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din cadrul unor instituții și autoritățile publice, cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.

RECOMANDĂRI