De ce ouăle nu trebuie spălate. Sfaturi pentru păstrare și consum

Este Săptămâna Mare și se apropie momentul când ouăle vor fi, probabil, cel mai consumat aliment, în orice caz, nelipsit de pe mesele românilor. Cererea de ouă a crescut simțitor o dată cu apropierea Paștelui, iar producătorii abia mai fac față comenzilor. Specialiștii avertizează însă că trebuie să fim atenți când cumpărăm ouă, dar și după aceea, când ajungem cu ele acasă. Oul este un aliment sensibil și perisabil, ce poate provoca îmbolnăviri grave, potrivit digi24.ro.

Profesor dr. Tudor Rareș Olariu, șeful disciplinei Parazitologie din cadrul UMF „Victor Babeș”  din Timișoara, a oferit la Digi24 câteva sfaturi, subliniind că este bine ca în cazul ouălor destinate consumului să fie luate măsuri sporite de precauție.

În primul rând, este bine să fie cumpărate din surse autorizate, din magazine unde acestea sunt ținute în frigider. Când cumpărăm ouă, e bine să verificăm dacă nu au crăpături și dacă sunt curate. În mod normal, toate ouăle care există în comerț trebuie să fie curate.

Odată aduse acasă, ouăle nu trebuie să fie menținute la temperatura camerei mai mult de două ore. Dacă în cameră sunt cumva mai mult de 30 de grade, în special vara, mai mult de o oră nu trebuie să rămână la temperatura camerei. Cel mai bine ar fi să fie introduse imediat în frigider, pentru că în perioadele când stau la căldură se pot dezvolta microbi ce provoacă toxiinfecții alimentare. E bine să fie menținute și păstrate în cartonul în care au fost achiziționate.

Foarte important, NU se recomandă ca ouăle să fie spălate, pentru că, spune profesorul Olariu, în momentul în care speli oul, se creează o poartă de intrare prin coajă a microbilor și se întârzie consumul. Prin spălare, se creează pori și există astfel o sursă de contaminare din exterior.

Evident, recomandarea este ca ouăle să fie consumate prin prelucrare termică, la temperaturi înalte, la o temperatură de fierbere sau în orice caz de peste 70 de grade.

Când se pune problema ieșirii în aer liber, la un picnic, întotdeauna ouăle trebuie să fie transportate la rece. Dacă sunt ouă fierte, preparate, trebuie introduse într-o ladă frigorifică și în acest fel să fie transportate în vederea consumului, care însă nu trebuie să întârzie.

Carnea trebuie prelucrată ultima în bucătărie

Pe de altă parte, nici carnea n-ar trebui spălată, pentru că dacă este contaminată cu bacterii, nu facem decât să le transmitem mai departe. Când ne referim la ouă, la carne, sunt produse care pot în mod indirect să transmită microbi. Dacă manipulăm carnea în mod neprotejat – spre exemplu, tăiem cu un cuțit o bucată de carne, pe acel cuțit pot să rămână bacterii, iar prin manipulare, bacteriile respective pot ajunge în mâncare, a explicat profesorul Tudor Rareș Olariu.

Totul trebuie făcut separat, există o anumită secvență în care trebuie să fie prelucrate alimentele, iar carnea, de pildă, trebuie să rămână întotdeauna la urmă, tocmai pentru a preveni contaminările. Spălarea pe mâini este, de asemenea, foarte importantă.

E bine să avem în vedere și modul în care se consumă carnea. Trichineloza este o afecțiune parazitară care apare în astfel de perioade, de Paște sau de Crăciun, și nu se recomandă a se cumpăra carne de porc, de exemplu, din alte surse decât cele autorizate, a încheiat profesorul Olariu.

sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

tratamente stropire coral

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...
stona

Cel mai mare depozit de piatră naturală din România se află...

Compania Algabeth deține în comuna prahoveană Brazi cel mai mare depozit de piatră naturală din România. Acesta se întinde pe o suprafață de peste 300.000...

Acțiuni de tratamente fitosanitare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Stona.ro – Piatra Naturală și Impactul Său Asupra Valorii Proprietății

Piatra naturală a fost un simbol al durabilității și luxului de-a lungul istoriei. Folosită de civilizații antice în construcția de monumente și clădiri, aceasta...
dezinsectie

Acțiuni de dezinescție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare anunțate...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor...

Acțiunile de dezinsecție pentru combatere a căpușelor din Brașov au fost...

Din cauza vremii nefavorabile Coral Impex a anunțat reprogramarea acțiunilor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor din Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și...

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...