Ce este tulpina dublu-mutantă din India și ce șanse sunt să ajungă în România

Pandemia de COVID-19 a evoluat foarte agresiv in India, care a inregistrat duminica, 25 aprilie, un record mondial de aproape 350.000 de infectari noi intr-o singura zi. Sistemul medical este depasit, oamenii mor la usa spitalelor, iar cadavrele se ard imediat cum ajung la crematorii.

Colapsul sistemului sanitar indian este partial atribuit noii variante a SARS-CoV-2, denumita B.1.617, detectata initial in octombrie in vestul Indiei. Ea este descrisa drept „dublu mutanta”, intrucat are doua mutatii preocupante la nivelul proteinei spike, prin care coronavirusul se ataseaza de celulele umane.

Prima mutatie, E484Q, este apropiata de cea deja observata la variantele coronavirusului sud-africana si braziliana (E484K), suspectata ca reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente si sporeste riscul de reinfectare.

A doua mutatie, L452R, este de asemenea prezenta la varianta descoperita in California si ea ar putea antrena cresterea transmiterii virusului. Este prima data cand aceste mutatii sunt detectate impreuna la o varianta ce are o raspandire semnificativa.

In acest context, mai multe state au decis sa suspende zborurile din India, mai exact Australia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit si Noua Zeelanda.

Citește articolul integral pe ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI