Facebook și WhatsApp în derivă, după exodul utilizatorilor către alte două rețele concurente. De vină sunt politicile care i-au îndepăratat pe mulți dintre utilizatorii fideli

Deși părea greu de crezut că omenirea are totuși o limită până la care acceptă anumite condiții, iată că ce se întâmplă în aceste zile cu gigantul Facebook este un semnal serios că această companie poate să se prăbușească la fel de ușor cum a urcat.

De unde vin problemele din ultima perioadă? În primul rând de la noile clauze obligatorii din condiţiile de utilizare ale WhatsApp. Facebook, în calitate de deținător al WhatsApp a comunicat utlizatorilor că noile clauze se referă la mesajele trimise de utilizatori companiilor, nu la mesajele schimbate strict între utilizatori, însă aceste precizări vin după ce deja utilizatorii au început să își piardă încrederea.

Oficialii Facebook au sesizat exodul clienților lor către alte două aplicații concurente: Signal și Telegram. Spre exemplu, Signal a primit duminică 810.000 de utilizatori noi, de 18 ori mai mulţi decât într-o zi normală. Mult mai spectaculoasă este creșterea Telegram, care a trecut de 500 de milioane de utilizatori activi, după ce, în ultimele 24 de ore, a câştigat peste 25 de milioane de noi utilizatori.

Un alt motiv al nemulțumirilor utilizatorilor este felul în care rețeaua de socializare decide ce trebuie și ce nu trebuie cenzurat la publicare, mulți utilizatori trezindu-se cu avertismente sau chiar ajungându-se la ștergerea conturilor, fie de la glume nevinovate, fie de la exprimarea unor opinii care nu se încadrează în ceea ce compania dorește să promoveze, clienții considerând cenzura inacceptabilă.

Fiecare companie este liberă să își aleagă politicile de funcționare, felul în care își gestionează ceea ce promovează, însă nu trebuie să omită că și oamenii sunt liberi să aibă alte opțiuni, în cazul în care simt derapajele care le afectează dreptul la liberă exprimare, atât timp cât acesta nu încalcă nicio altă lege.

Utilizatorii au acceptat să fie parte dintr-o rețea de socializare, care oferă și canale alternative de comunicare, însă nu vor accepta să fie parte a unei platforme care încalcă drepturi și libertăți fundamentale, indiferent de explicațiile pe care reprezentanții companiei le oferă.

Faptul că reprezentanții companiei lui Zuckerberg ies cu explicații denotă îngrijorarea față de exod. Dacă ar fi fost câțiva nemulțumiți, atunci poate că nu era o problemă, însă vorbim despre milioane, iar asta ar trebui să le dea de gândit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI