Generația Tech Brașov 2021 – un succes național

După succesul primei ediții a programului  de formare în IT și competențe digitale „Generația Tech“, în care din cei 1.200 de brașoveni înscriși, 420 au beneficiat de burse gratuite, municipalitatea, în parteneriat cu Digital Nation și Agenția Metropolitană Brașov, a lansat, în urmă cu o săptămână, ediția a II-a a acestui program. În numai o săptămână, aproape 800 de persoane au completat formularul de înscriere, care rămâne deschis.

Marți, partenerii în program s-au întâlnit cu mediul de afaceri local pentru a prezenta rezultatele primei ediții, dar și pentru a dezvolta programul și pentru a atrage mai mulți parteneri privați care să finanțeze bursele acordate, obiectivul fiind de a asigura 1.000 de astfel de burse.

„Programul Generația Tech a împlinit un an, un an care a adus 420 de burse pentru tineri din Brașov, tineri interesați de dezvoltarea de competențe digitale – fie că vorbim de web design, de digital marketing sau de programare. Ediția a doua își propune să continue succesul înregistrat și să dubleze numărul de burse acordate. În acest sens, am invitat mediul de afaceri local pentru a discuta despre perspectivele dezvoltării acestui program și perspectivele de implicare. Pentru că programul Generația Tech este axat pe angajabilitate, adică pe competențe care pot fi transpuse în skill-uri digitale de care mediul de afaceri are nevoie. Sunt optimist cu privire la rezultatele acestui program, un program care vine să completeze oferta educațională a Brașovului într-un domeniu atât de important precum cel al competențelor digitale. Competențele digitale pe care le oferim tinerilor noștri pot să le ofere nu doar un job în perioada imediat următoare, cât și apetitul pentru a se dezvolta și pentru a continua linia de educație și în mediul universitar. De aceea, Generația Tech este doar un element dintr-un spectru mai larg al ofertei și al strategiei educaționale a Brașovului într-un domeniu foarte important, precum cel al digitalizării“, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul întâlnirii.

Programul „Generația Tech“ a fost lansat la nivel național în 2018, de Digital Nation și partenerii săi, și are în acest moment aproximativ 3.500 de absolvenți. La Brașov, programul a demarat anul trecut, cu 420 de participanți (și absolvenți) care au beneficiat de burse gratuite și au avut de ales între 6 programe de pregătire. 50% dintre participanți sunt deja angajați sau freelanceri. Generația Tech la Brașov a însemnat deja peste 96 de ore de formare de grup, peste 400 de ore de mentorat, peste 40.000 taskuri practice și peste 300.000 de interacțiuni online în comunitate. 35 de tineri sunt implicați activ în prezent, în sprijinul a 55 IMM-uri, iar în timpul programului au fost dezvoltate peste 90 de produse digitale, pentru IMM-uri din Brașov, Brăila, Cluj, Neamț, Mureș.

„Ne bucurăm să fim la Brașov astăzi și ne bucurăm că avem un an de program Generația Tech, program în care au intrat 420 de tineri din Brașov și din regiunea metropolitană și s-au antrenat alături de mentori din București și Cluj pe competențe digitale de programare, de digital marketing, de graphic design și așa mai departe. Programul a fost un succes, avem cele mai bune cifre în Brașov, comparativ cu celelalte regiuni. Asta arată că există un potențial foarte mare. De aceea, astăzi cred că avem o mobilizare foarte bună a mediului privat, împreună cu autoritățile locale, și pregătim o nouă serie, care sperăm să depășească 1500 de tineri formați în competențe digitale care ajung inclusiv în zona de project management și digital marketing. Asta înseamnă că toate companiile, toate sectoarele, se pot bucura de digitalizare prin angajarea acestor tineri și prin a-i lăsa să creeze valoare pentru companiile din Brașov“, a declarat Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Potrivit reprezentantului Digital Nation, date fiind rezultatele primei ediții „Generația Tech“, Brașovul devine un pol național tehnic prin strategia de formare și de investiție în competențele tinerilor în domeniul digital. Spre exemplu, în Brașov, în doar trei zile au aplicat peste 700 de tineri în acest program, cifre care le depășesc de două ori pe cele din alte regiuni.

„Este o bucurie pentru noi că am reușit să aducem programul Generația Tech la Brașov, împreună cu Agenția Metropolitană, cu Primăria Municipiului Brașov și partenerii privați care au venit alături de noi în această inițiativă. Astăzi am vorbit despre rezultate. În prima ediție am avut peste 1.200 de înscrieri și am reușit să acordăm participarea gratuită prin parteneriat public privat a 420 de persoane din aria metropolitană a Brașovului. Anul acesta scalăm programul, vorbim deja de 800 de persoane care s-au preînscris în cadrul programului. Înscrierile continuă până în luna august. Obiectivul nostru este să acordăm anul acesta 1000 de burse, adică participări gratuite în cadrul programului. Toți participanții au deja acces și în hub-ul de tehnologie pe care l-am inaugurat pe strada Michael Weiss 31 și, din septembrie, va începe noua ediție a Generației Tech, program care în Brașov are cele mai bune rezultate de la nivel național și suntem foarte mândri de acest lucru și de ceea ce facem împreună cu partenerii noștri Digital Nation“ –  Medeea Katerina Petrovan, coordonator proiect din partea AMB.

Potrivit lui Daniel Radu, reprezentant Pentalog România și unul dintre partenerii privați cei mai implicați în proiect, compania a avut mai multe motive pentru a susține programul nu numai cu burse, ci și cu specialiști care au fost traineri sau mentori pentru cursanți. „În primul rând (programul, n.n.) corespunde foarte mult cu misiunea pe care noi o avem ca și companie; investim foarte mult în educație, atât în intern cât și în extern. E mai degrabă și o formă de a da înapoi comunității cu care lucrăm pentru partea de extern. Asta e unul dintre principalele motive. Dar apoi ne place foarte mult ideea de comunitate, pentru formarea oamenilor, pentru partaj de competențe, pentru experiențe practice împreună. Am susținut o sută de burse, am investit inclusiv în hub-ul acesta, am susținut partea de mobilier și apoi, mai mult decât atât, colegi de-ai noștri au intervenit ca mentori – și chiar acum sunt două track-uri pe Java și JavaScript, pe dezvoltare de programare, unde ei, explorerii, și-au propus niște micro proiecte, iar oamenii, mentorii din Pentalog, îi ghidează pentru a realiza aceste proiecte practice. Și aș adăuga, la portofoliul personal (al cursanților, n.n.), niște experiențe care evident o să le crească și lor șansele de angajabilitate de după“, a explicat Daniel Radu.

Programul „Generația Tech“ este un program național de dezvoltare a competențelor digitale și IT, lansat în 2018 la nivel național și anul trecut și la Brașov, adresat atât absolvenților de liceu care sunt în căutarea unui loc de muncă și au nevoie de pregătire într-un domeniu de viitor, cât și tinerilor adulți interesați de o supraspecializare sau de o reconversie profesională. Unul dintre marile avantaje ale programului este aspectul practic – competențele se obțin prin practică, de la oameni care lucrează în domeniu și alături de firme care au nevoie de aceste competențe. În plus. Cursanții rămân mereu conectați la comunitate și au astfel șansa de a-și împlini proiectele și de a progresa continuu.

Citește articolul intregral pe brasovcity.ro

RECOMANDĂRI