Ministrul energiei sfătuiește persoanele care depășesc lunar 300kW să se transfere către un furnizor cu un preț mai mic

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj românilor după ședința de Guvern de vineri seară, prin care îi îndeamnă să se transfere către un furnizor la care prețul este sub 80 de bani, dacă depășesc lunar plafonul de 300kW.

Ce se va întâmpla cu cei care consumă lunar peste 300kW până în ianuarie 2023, atunci când urmează să intre în vigoare noile prevederi?

„Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119. Au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 80 de bani, mai puţin decât plătesc cei care consumă până în 255 de kW”, a transmis Virgil Popescu.

Întrebat dacă noul preț de 1,3 lei pentru depășirea plafonului de 255 de kW ar putea intra în vigoare înainte de 1 ianuarie, ministrul energiei a subliniat că decizia trebuie luată în Parlament, în grupurile de Parlament, în comisia de industrie.

De asemenea, Virgil Popescu susține că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat.

„Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei. S-au vehiculat sume foarte mari şi vorbim, practic, inclusiv de decontări în cursul lunii august”, a transmis Popescu.

„Haideți să lăsăm totuși Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile”, a adăugat acesta.

Ordonanța de energie va fi aplicată pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, potrivit textului ordonanței.

Prețul energiei de la 1 ianuarie 2023:

-Guvernul va menţine preţul de 1 leu pe kw pentru IMM-uri

-Pentru marii consumatori prețul este de 1,3 lei.

-consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Se mențin și plafoanele de tarifare pentru consumatorii casnici, astfel că preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw.

RECOMANDĂRI