O nouă creștere a prețurilor gazelor, după întârzierea procesului de autorizare a gazoductului rusesc Nord Stream 2 în Germania

Este tot mai clar că această criză a gazelor naturale este voită, iar populația din Europa a devenit victima intereselor economice. Conflictul Rusiei cu cea mai mare parte a Europei a trecut miercuri printr-o nouă etapă, având consecință o nouă majorare a prețurilor gazelor.

Jocurile sunt atât politice și economice, la mijloc fiind implicați și americanii, interesați de piețele europene. Temerile sunt legate de faptul că Rusia îi face dependenți pe europeni de gazele pe care le furnizează, context în care ar putea în viitorul apropiat să șantajeze mai multe state cu sistarea în orice moment a furnizării.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marţi procesul de punere în funcţiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranţa că va furniza o cantitate semnificativă de gaze Europei în lunile de iarnă.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute.

Miercuri, preţul gazului pe termen de o lună din Olanda, considerat de referinţă pentru Europa, a crescut cu 8%, până la 101,60 euro pe megawat-oră (MWh). Contractul a crescut cu aproape 60% în noiembrie, deşi este încă cu mult sub un vârf de 155 de euro atins pe octombrie.

Conform agenției Reuters, amânarea lucrărilor la Nord Stream 2 ar putea să dureze până în martie 2022, interval în care prețurile de la aceilalți furnizori de gaze vor continua să crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI