Acasă Administrație Vizită a ministrului Mediului, Costel Alexe, la Stația de ardere a gazului...

Vizită a ministrului Mediului, Costel Alexe, la Stația de ardere a gazului de la Depozitul ecologic de deșeuri este funcțională

0
fineco-ardere-gaz_006-768x512_d9ade.jpg

Luni, ministrul mediului, Costel Alexe, aflat într-o vizită oficială la Brașov, a verificat și stadiul închiderii celulelor 1 și 2 de la Depozitul ecologic de deșeuri. El a fost însoțit de primarul George Scripcaru, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, și de reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din domeniul mediului.

Reprezentanții companiei care operează acest depozit, precum și cei ai firmelor care au executat lucrările de închidere a celor două celule de depozitare a deșeurilor i-au prezentat ministrului toate detaliile legate de acest proiect de închidere, precum și stadiul lucrărilor. În acest moment lucrările sunt realizate în proporție de 97%. Mai trebuie finalizate lucrările la infrastructura pentru drumul de acces și montarea plaselor de susținere a gazonului. Ulterior se vor planta și copaci de mici dimensiuni.

Cea mai importantă parte a acestui proces de închidere, respectiv sistemul de colectare și ardere a biogazului (gaz care conține și elemente de poluare olfactivă) a fost finalizat și pus în funcțiune, astfel că odată cu arderea acestui gaz de depozit, dispare și mirosul.

,,Conform normativelor și românești în vigoare, orice închidere de depozit, totală sau parțială, ca să fie completă, trebuie să aibă parte de un sistem de captare, transport și ardere finală a gazului de depozit. Aici avem cele două celule (care au fost închise, n.n.), celula 1 și 2, care au aproximativ 6 hectare. Au fost montate 51 de puțuri de colectare, cu o adâncime între 18 și 25 de metri.

Ele au rolul să capteze gazul de depozit care se dezvoltă din degradarea deșeurilor în mod anaerob. Aceste gaze sunt captate perimetral de colectoare, separatoare de condens și, în final, gazul ajunge prin stația de pompare în faclă, unde acest gaz este ars conform normativelor românești, care sunt mult mai drastice decât cele europene, respectiv la 1.100 de grade, față de 850-1.000 de grade, cât prevăd normativele europene. În acest gaz avem metan, dioxid de carbon, în total aproape 527 de compuși, în concentrații mai mici sau mai mari, toți fiind arși la 1.100 de grade. Astfel că, practic, se asigură emisiile conform normativelor europene, inclusiv cele germane, britanice și românești. Suntem la finalul unei lucrări care a cooptat o echipă multinațională de specialiști din Croația, Slovenia, România și Marea Britanie.

Toată rețeaua de conducte și colectoare vine din Austria și Slovenia, facla este produsă în Marea Britanie și putem spune, fără nici o urmă de reținere, că în momentul ăsta, sistemul de degazare, împreună cu lucrările făcute pe celula 1 și 2, sunt de referință europeană, cel puțin. Pe tot parcursul proiectului nostru am urmărit respectarea tuturor recomandărilor Asociației Internaționale de Managementul Deșeurilor, precum și respectarea normativelor europene și a celor din țările cu experiență în domeniu, astfel că, în acest moment, la Brașov, suntem în fața celei mai moderne investiții din acest domeniu din România și din centrul și estul Europei.

Odată cu funcționarea continuă a sistemului de ardere, se asigură, în primul rând, siguranța operațională a depozitului și reducerea la minim a emisiilor”, a declarat Lucian Pavel, director Departament Aplicații Mediu, în cadrul societății comerciale Klarwin, cea acare a asigurat echipamentul pentru colectarea transportul și arderea gazului rezultat din deșeuri.

Citește continuarea pe brasovcity.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version