34 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov

Luni s-au împlinit 34 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov, când muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă.

Început inițial ca un protest al angajaților de la ,,Steagu Roșu” împotriva conducerii întreprinderii din cauza reducerii salariilor, acest protest s-a transformat într-o revoltă împotriva regimului politic, care a așezat Brașovul și România pe harta luptei împotriva comunismului din Europa de Est.

În prima parte a marșului, de la Întreprinderea de camioane spre Comitetul Județean de Partid (actuala clădire a prefecturii) protestatarii au avut în principal revendicări sociale. „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”, sunt câteva dintre sloganurile strigate de coloana de manifestanți care a plecat de la Steagul Roșu. În dreptul Spitalului Județean, protestatarii au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te române!“, iar după ce au ajuns în centrul orașului, când coloanei i s-au alăturat mii de muncitori de la fabricile Tractorul Brașov și Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori, au început să scandeze „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”.

Pentru a înăbuși această revoltă, autoritățile au trimis trupele de intervenție ale Securității, pregătite să intervină în forță împotriva manifestanților. În fața baricadei Securității, mulțimea se dispersează, iar, în zilele următoare, au început arestările. În perioada 16-25 noiembrie 1987, peste 190 de persoane au fost arestate şi cercetate la Braşov şi la Bucureşti, inclusiv prin bătaie și tortură. În data de 30 noiembrie 1987, în urma încheierii cercetării, 61 de persoane au fost trimise în judecată, pentru ca la 3 decembrie să fie condamnate la pedepse cuprinse între 6 luni şi 3 ani de închisoare, care erau realizate prin muncă corecţională.

Pentru a marca importanța acestui moment în istoria luptei împotriva comunismului în Europa de Est, în acest an, Parlamentul României a adopta Legea 215/2021 prin care ziua de 15 noiembrie este declarată ca Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987.

,,15 Noiembrie 1987 a fost prima revoltă anticomunistă din România. La 34 de ani, din păcate, nu putem să organizăm evenimentele cum ne-am fi dorit noi. Un lucru îmbucurător este că anul acesta a apărut o lege prin care data de 15 Noiembrie este recunoscută ca Zi de luptă anticomunistă, ziua revoltei de la Brașov. Un lucru foarte important, nu numai pentru Brașov, ci și pentru țară, și de la anul ne așteptăm ca autoritățile locale să organizeze ziua de 15 Noiembrie cum se cuvine, având în vedere că 15 noiembrie este un simbol nu numai pentru Brașov, este un simbol al României. Brașovul a fost pus cu această ocazie pe lista orașelor de luptă anticomunistă din toată Europa de Est”, a declarat Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie 1987.

Citește articolul pe brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

error: Conținut protejat!