Un I.A.R. 824 complet restaurat, amplasat pe Aleea Aviatorilor din Brașov

La Brașov a fost inaugurată, marți, o nouă alee a cartierului Coresi, în care a fost amplasat un avion IAR 824, complet restaurat. La eveniment a fost prezent și prințul Nicolae de România.

„Evenimentul, organizat de Ceetrus România și Aeroclubul României, își dorește să aducă un omagiu industriei aviatice și aviatorilor din Brașov, cu ocazia a 100 de ani de la fondarea Aeroclubului României, dar și pentru că pe fosta platformă Tractorul au fost construite și primele avioane românești. Avionul, amplasat în piațeta Iosif Șilimon, care desparte în două noua alee, a fost restaurat în urma parteneriatului între dezvoltator și Aeroclubul României, în decurs de mai bine de un an”, a anunțat Primăria Brașov.

,,Astăzi am asistat la un moment important în viața orașului, care ține și de trecutul industriei brașovene, de tradiția și importanța Brașovului în ceea ce înseamnă industria aeronautică. Aici, în acest loc, cu mulți ani în urmă, se produceau avioane, care aveau un rol foarte important în ceea ce înseamnă etapa de dezvoltare a României de atunci. Tocmai de aceea, am inaugurat astăzi, în mod simbolic, această alee a aviatorilor, cu acest avion amplasat aici, care va reprezenta tradiția, istoria și ne va lega cu prezentul și viitorul acestui loc și acestui oraș. Este important pentru noi să marcăm asemenea evenimente, asemenea lucruri. Le mulțumesc celor care au participat și celor care au făcut posibil acest lucru. La multi ani aviatorilor, pentru că tocmai a fost o zi importantă pentru toți aviatorii, pentru familiile lor și ne bucurăm că i-am avut astăzi printre noi pe mulți dintre ei”, a declarat primarul George Scripcaru.

Prima fabrică aeronautică românească, IAR Brașov, a fost înființată în 1925 și a produs câteva dintre cele mai cunoscute avioane de luptă românești. În 1946 s-a decis ca Brașovul să devină un mare producător de tractoare, fiind înființată Uzina Tractorul Brașov.

Mai multe detalii pe brașovcity.ro

Sursă text/foto: brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI