Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în județul Brașov. Avertizare ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, un nou cod galben de ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină, atenționare ANM care vizează mai multe județe, inclusiv județul Brașov. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp. Un al doilea cod galben, care va viza și zona de munte din județul Brașov, va intra în vigoare miercuri noapte, la ora 23.00.

Prima avertizarea de cod galben de ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină este valabilă în județul Brașov, miercuri, 16 iunie, până la ora 23.00.

În acest interval, spun meteorologii, se vor semnala ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului.

Cod galben: Astfel, ANM a anunțat că, „în intervalul menționat, în nordul Moldovei, sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia, Dobrogea și la munte, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină”.

Cantitățile de apă, spun meteorologii, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp.

„Temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h”, a anunțat ANM, care a precizat că astfel de fenomene se vor semnala pe spații mici și pe durată scurtă și în celelalte regiuni.

Un al doilea cod galben de ploi torențiale, va intra în vigoare în zona de munte din județul Brașov, miercuri, la ora 23.00, iar atenționarea este valabilă până joi, 17 iunie, ora 10.00.

„În intervalul menționat, în centrul și sudul Moldovei, local în Muntenia, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp”, a anunțat ANM.

Cod portocaliu: Pentru alte 10 județe, ANM a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, avertizare valabilă, miercuri, până la ora 23.00.

Astfel, „în jumătatea de est a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 30…40 l/mp și pe spații mici 50…70 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…60 km/h”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI