Cum îți pregătești centrala termică și sistemul de încălzire pentru sezonul rece. Sfaturi de la specialiști

Odată cu încheierea sezonului cald se sfârşeşte şi perioada de “relaxare“ a centralei termice pentru că, de acum și până în primăvară, locuința are nevoie şi de apă caldă menajeră şi de încălzire.

În majoritatea cazurilor, proprietarii de centrale termice pur și simplu comută de pe poziția de vară pe poziția de iarnă exact când începe sezonul rece.

Ei bine, această practică nu este recomandată. În perioada toamnei este obligatoriu să se efectueze o verificare a functionalității centralei termice pe caldură pentru a nu avea surpriza neplăcută de a sesiza chiar în sezonul rece că aceasta nu funcționează.

Am stat de vorbă cu specialiștii Varoval New Thermo Service pentru a vedea care sunt pașii necesari în verificarea centralei termice și a sistemului de încălzire înainte de a fi trecută pe modulul de iarnă.

”Pentru că toată vara a funcționat predominant pentru preparare apa caldă menajera, schimbătorul secundar sau chiar cel principal, dacă discutăm de o variantă mai veche, bitermică (caz chiar mai grav pentru că acelaşi schimbător se ocupă şi de apa caldă menajeră şi de încălzire) va avea depuneri de calcar.

Aceste depuneri de calcar afectează randamentul pentru încălzire şi apă caldă menajeră. De aceea sunt foarte importante următoarele operaţii:

✔️ Spălarea chimică a schimbătoarelor/schimbătorului

✔️ Umplerea sau menţinerea presiunii optime în instalaţia de încălzire, recomandat la jumătatea intervalului 1-2 bar.

✔️ Pornirea centralei pe încălzire în avans pentru a observa funcţionalitatea acesteia.

Multe variante de centrală termică oferă date despre funcţionare pe display-ul automatizării dar sunt și cazuri în care este nevoie de accesarea unui meniu special dedicat firmelor de service”, explică reprezentanții Varoval New Thermo Service.

Potrivit acestora, prima și cea mai importantă operațiune pentru verificarea și pregătirea centralei termice pentru sezonul rece nu poată fi făcută în regim propriu ci doar cu ajutorul unui profesionist, deoarece există riscul de a defecta centrala termică.

”Compania noastră asigură revizii periodice dar și la cerere pentru echipamente termice atât în cadrul contractelor de întreținere, cât și în afara acestora în vederea asigurării condițiilor optime de funcționare.

Această revizie anuală este recomandată de toți producătorii de centrale termice înainte de începerea sezonului rece pentru a sta fără griji în timpul iernii”, susțin reprezentanții companiei.

În ce constă această revizie?

Operațiunile care se efectuează în cadrul reviziei centralelor sunt:

  • •  curățarea centralei termice
  • •  verificare presostat gaze arse
  • •  curățare cameră ardere
  • •  verificarea  pompei de recirculare dacă funcționează corect și nu este blocată
  • •  refacerea pernei de aer din vasul de expansiune
  • •  curățarea vanei cu 3 căi dacă este necesar
  • •  curățare filtrului pentru impurități
  • •  verificare etanșeitate pe coloana de alimentare cu combustibil
  • •  verificare elemente de siguranță
  • •  măsurare – reglare presiuni pe vana de gaz și efectuarea probelor de funcționare a echipamentului

Cum îți dai seama că este ceva în neregulă cu centrala ta termică?

În cazul în care ai dat deja drumul la căldură și se aude zgomotul apei care fierbe în interiorul acesteia, atunci este clar că centrala termică are nevoie de o curățare chimică.

”Deși nu are nicio rezistență în componență, centrala termică suferă din cauza depunerilor de calcar. Cel mai des întâlnit simptom prin care ne putem da seama că centrală are nevoie de o SPĂLARE CHIMICĂ este dat de zgomotul apei care fierbe auzit în centrală (și transmis de multe ori prin țevi) sau producerea doar a apei calde sau călduțe în loc de apă fierbinte iarna, când temperatura apei din rețea e scăzută”, explica reprezentanții Varoval.

Ce câștigi dacă efectuezi revizia centralei înainte de începerea sezonului rece?

Sunt multe avantaje, însă cele mai importante sunt cele legate de prelungirea duratei de viață a centralei termice și de siguranța functionalității acesteia în sezonul rece. De asemenea, poți preveni accidente cu urmări grave identificând din timp posibile defecțiuni și economisești energie prin arderea eficientă a combustibilului gazos.

Dacă ești din Prahova, zona București Nord sau Brașov, poți apela cu încredere la Varoval New Thermo Service la unul din numerele de telefon: 0377.101.505 / 0758.092.922 sau completând formularul de contact de pe site-ul www.varoval.ro.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Cum transformi casa într-un cămin călduros cu un șemineu. Sfaturile specialiștilor...

Un șemineu din marmura este secretul unei atmosfere calduroase, de poveste, chiar în casa ta. Specialiștii de la Stona vă oferă informații prețioase cu...
scari aluminiu

Scări de aluminiu vs. scări metalice: Ce alegere este mai bună...

Indiferent dacă ești în căutarea unei soluții pentru accesul la spații înalte în casa ta sau la locul de muncă, alegerea dintre scări de...

Încep acțiunile de deratizare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Societatea Coral Impex anunță demararea acțiunilor de deratizare pe raza domeniului public și privat din municipiul Brașov. Astfel, în perioada 20 - 24.11.2023 în intervalul...
centru persoane cu dizabilitati

Primăria Brașov va construi un centru pentru persoanele cu dizabilități în...

Consiliul Local a aprobat, în urmă cu câteva zile, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici. Valoarea investiției este de peste 25 de milioane de...
skate-park-brasov

Brașovul va avea primul complex dedicat sporturilor urbane: Skatepark, BMX park...

Primăria a semnat contractul pentru proiectarea și execuția complexului sportiv care va fi amenajat în zona pasajului Fartec, pe o suprafață de 10.000 de...
wc automat brasov

Brașov: A început amplasarea a încă opt toalete automatizate

Șase au fost instalate deja în Poiana Brașov, la Lacul Noua, în parcurile din Triaj și de pe b-dul Ștefan cel Mare, pe str....
erasmus etwinning scoala halchiu

Erasmus și E-twinning, rețeta de succes în formare de competențe necesare...

Domeniul educațional a trecut în ultimii ani prin transformări fundamentale. Metode, cum ar fi flipped classroom, abordarea bazată pe sarcini și accentul pe diferențiere...

Brașov: Se redeschide Cinema Modern

Este cel de al treilea cinematograf, după Patria și Astra, reabilitat de municipalitate și redeschis brașovenilor. Primul eveniment găzduit de „Modern“ este Dracula Film...