Cod galben de caniculă și disconfort termic în județul Brașov. Ploile torențiale și vijeliile revin de marți noapte

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, mai multe atenționări de cod galben de caniculă și disconfort termic, inclusiv pentru județul Brașov. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar mercurul în termometre va urca la peste 37 de grade Celsius. Marți revin ploile torențiale și vijeliile. Vântul va sufla cu viteze, în general, de 60…80 km/h, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Atenționarea de caniculă și disconfort termic vizează zilele de 16 și de 17 august. În județul Brașov disconfortul termic va fi accentuat.

Cod galben de caniculă, 16 august: Valul de căldură, potrivit ANM, se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

„Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade”, a anunțat ANM.

Cod galben de caniculă, 17 august: „Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, a anunțat ANM.

Meteorologii au precizat că „va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.

Cod galben de ploi torențiale și vijelii: Atenționarea de cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabilă în perioada 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00, avertizare valabilă și în județul Brașov.

„În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină”, a precizat ANM

Aceste fenomene, spun meteorologii, se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp. Miercuri (18 august) instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile sudice, centrale și estice, iar temperaturile vor scădea în toată țara”, a mai precizat ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI