Municipiul Brașov primește în dar o nouă pictură murală

Maria Zurbagiu, ilustratoare și artistă de street art stabilită la Brașov, va picta calcanul unui bloc de pe Calea București pentru a marca “România ultimilor 30 de ani”. “The New Romania – România ultimilor 30 de ani” este titlul de lucru al viitorului documentar produs de Televiziunea Română despre transformările bune prin care trece țara noastră, a anunțat Primăria Brașov.

„Documentarul încearcă să surprindă schimbările prin ochii a 5 personaje care au făcut ceva tangibil, pragmatic, după 90′ în România și care au contribuit la ceea ce ar putea deveni un brand, o imagine iconică pentru noua Românie. În alegerea acestor personaje s-au folosit răspunsurile date de românii de pretutindeni, atât din țara cât și din afara ei, la întrebarea: care ar fi pentru ei brandul de țară, imaginea iconică prin care ar defini România? Una dintre vocile principale ale documentarului este artista Maria Zurbagiu. Sau meri the zu cum își semnează lucrările. Ea va picta un mural în Brașov, cu rolul de a unifica grafic o parte din realizările societății noastre în ultimele trei decenii. Pentru realizarea lucrării TVR colaborează cu Asociația Amural – grupul de artiști și curatori din Brașov ce a făcut posibile nu mai puțin de 9 lucrări de artă murală în oraș și alte 6 în desfășurare în țară”, a anunțat Primăria Brașov.

Personajul central, potrivit Primăriei Brașov, este un zimbru, ca simbol al reapariției populațiilor de zimbrii în Carpații românești.

„Pe el sunt doi copii îmbrăcați în port popular și cu elemente din folclor, mască tradițională folosită la colind și un sat românesc în miniatură. Tot din tradiții mai apar elemente de arhitectură rurală, porți și stâlpi sculptați, dar și borne ale drumului Via Transilvanica proiectul ultramaratonistului Tibi Ușeriu. Copacul este într-un proces de refacere, bara de loading… fiind atât un deziderat cât și un necesar de refacere a codrului. Deasupra zboară Simona Maierean, prima femeie pilot NATO, care mânuiește un dracon dacic stilizat. O rachetă simbolizează zborul lui Dumitru Prunariu, absolvent al Liceului 4, actualul Colegiu Național de Informatică Grigore Moisil aflat peste drum de viitoarea lucrare. Iar sprijinit de copac va fi compasul, metaforă a moștenirii lui Grigore Moisil și a colegiului brașovean ce îi poartă numele”, a precizat Primăria Brașov.

Alte mici detalii și simboluri vor rămâne de descoperit de privitori în lucrarea ce va avea în final 4 etaje. De săptămâna aceasta o veți putea urmări pe artistă la lucru.

Amural a propus calcanul de vizavi de Colegiul Național de Informatică și se ocupă de producția tehnică a lucrării. Proiectul este finanțat de Kogainon Films si producătorul american de film Dan Dimancescu, care este un cetățean american de origine română. El este și consulul onorific al României la Boston, a mai anunțat Primăria Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI