Acasă Național Au legătură cutremurele din Turcia cu cele din România? Ce spune un...

Au legătură cutremurele din Turcia cu cele din România? Ce spune un seismolog al INFP

0

La nouă minute după cutremurul catastrofal de 7,8 grade, produs în Turcia, în această dimineață, a avut loc un seism și în România, de 4,5 grade.

Ambele cutremure au fost urmate de replici, una devastatoare în Turcia, de 7,5 grade, cele din România fiind de o intensitate mult mai mică.

Întrebat dacă există o legătură între cutremurele din Turcia și cele din România, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat la Observatorul Antenei 1 că o astfel de ipoteză nu se confirmă.

„Nu am nicio dovadă că acest lucru este posibil, până acum nu s-a pus în evidență o legătură între cutremurele din zona Vrancea și cutremurele din Turcia. Acest cutremur de 7,8 s-a produs pe falia est-anatoliană, undeva la contactul între plăcile est africană, blocul anatolian, și placa est-europeană. Poate să fie un factorul catalizator pentru alte zone din Turcia, Grecia sau din zonele limitrofe. Pentru zona Vrancea nu prea văd cum s-ar putea întâmpla asta, mai sunt câteva sisteme de falii până la noi care joacă un rol de amortizare a undelor seismice” a declarat Diaconescu pentru sursa citată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version