MAE, atenționare pentru românii care călătoresc în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe atenționează persoanele care vor să petreacă vacanța în următoarea perioadă în Grecia că autorităţile locale au emis o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5 – 7 iulie.

Din cauza temperaturilor ridicate și a vântului puternic sunt șanse mari ca un incendiu să izbucnească.

Regiunile în care există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie:

-insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);

-regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Autoritățile din Grecia recomandă tuturor persoanelor să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu. Spre exemplu: arderea/curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/arderea vegetaţiei de pe loturile agricole – interzisă de altfel în acest sezon etc.

Persoanele sunt rugate să apeleze numărul de telefon 199, în cazul în care un incendiu are loc.

Cetățenii români aflați în Grecia pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

RECOMANDĂRI