Aurel Deteșan, care a luptat pe frontul de la Stalingrad, a împlinit 102 ani

Primăria Brașov l-a sărbătorit pe unul dintre cei mai în vârstă veterani din România, brașoveanul Aurel Deteșan, care a împlinit 102 ani. Municipalitatea i-a oferit o plachetă aniversară și un tort din partea comunității brașovene l-a felicitat pentru activitatea sa, dar și pentru longevitate.

Evenimentul a avut loc într-un centru rezidențial pentru vârstnici din Sânpetru. Aurel Deteșan s-a născut în data de 22 iulie 1919, în Târgu Mureș.

Potrivit Primăriei Brașov, Aurel Deteșan s-a refugiat în 1940 din teritoriul vremelnic ocupat prin dictatul de la Viena şi s-a înrolat în armata română ca artilerist, urmând cursuri intensive de instruire de specialitate cu instructori germani.

„La declanșarea războiului pentru eliberarea Basarabiei, a luptat ca sergent T.R. în Divizionul 1 Artilerie din Regimentul 1 Artilerie Motorizată pe frontul din est în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942 și 1943, și singura divizie blindată pe care România o avea la acel moment. A trăit și a supraviețuit luptelor de la Cotul Donului, apoi a luptat cu unitatea sa pe frontul de la Stalingrad, fiind singurul supravieţuitor din aceasta. A fost rănit și evacuat din spitalul militar de campanie de la Stalingrad cu unul dintre ultimele avioane care au decolat din încercuire. După revenirea în ţară şi refacerea lungă după perioada de convalescenţă, a activat o perioadă la partea sedentară a Regimentului 1 Artilerie Motorizată şi, ulterior, a fost mobilizat pe loc la rafinăria din Braşov, unitate de producţie militarizată în acei ani de război, ca specialist tehnic în producţie”, a precizat Primăria Brașov pe pagina de Facebook.

Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului, Aurel Deteșan a fost decorat cu ordine și medalii și a fost apreciat în anii petrecuți pe front pentru atașamentul față de subordonați și camarazi. În prezent, are gradul de căpitan în retragere.

102-ani-Aurel-Deteșan_874f9.jpg

Foto – sursă – Facebook – Primăria Brașov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI