Înșelătorie pe Whatsapp cu cadouri fictive de la Lidl de Ziua Femeii

O tentativă de fraudă, în numele Lidl, circulă pe canalele online, în special pe WhatsApp. Clienților li se promit cadouri de Ziua Femeii. Nu accesați astfel de link-uri!

Mesajul distribuit intens online este următorul:

”Cadou de ziua femeii Lidl. Avem cadouri 2022 pentru tine, vei fi următorul norocos?”.

Potrivit CERT-Ro, scam-ul funcționează exclusiv pe mobil și se propagă prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp.

Concret, după primirea mesajului și accesarea link-ului (care este evident unul suspect, din moment ce conține litere cu diacritice), utilizatorul este redirectat către o pagină care afisează un domeniu cu o denumire ciudată.

Din nefericire, un bug de securitate în înregistrarea domeniilor, care permite utilizarea și unui alt alfabet în afara celui roman, oferă această oportunitate pentru ca atacatorii să poată să-și mascheze URL-urile ca unele cu denumiri legitime.

În general, utilizatorii trebuie să fie extrem de atenți la URL-urile pe care le accesează în scopul introducerii de informații personale sau bancare!

Ideal ar fi ca, în cazul în care ceva pare suspect, să încercați tastarea manuală a site-ului în browser sau prin intermediul motorului de căutare pe internet (ex: Google, Bing etc.)

Mai departe, utilizatorul trebuie să parcurgă un chestionar scurt, cu 3 întrebări legate de experiența de shopping, pentru ca ulterior să primească un mesaj de felicitare, unul cu multe greșeli de transcriere.

Condiția pentru folosirea acestui voucher FICTIV este partajarea informației către prieteni, tot prin intermediul Whatsapp.

În trecut, LIDL a mai publicat mesaje pe Facebook legat de acest scam, sfătuindu-și clienții să nu ofere informații.

RECOMANDĂRI