Harta radiațiilor emise de antene, inclusiv cele 5G, publicată de ANCOM

ANCOM a lansat astăzi o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, unde toți cei interesați pot vizualiza rezultatele măsurărilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvențe de până la 7 GHz (radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G etc).

UPDATE La scurt timp după lansare, harta nu mai poate fi accesată.

Comunicatul ANCOM

“Platforma Monitor- EMF, unde până acum utilizatorii puteau consulta doar rezultatele nivelului de radiații măsurat cu cei 150 de senzori ficși plasați de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intens, a fost reproiectată, dezvoltată intern și actualizată cu rezultatele celor peste 20 de mii de măsurări realizate până în prezent cu echipamente portabile în diverse puncte de pe întreg teritoriul țării. Publicul larg are acum acces facil la informații cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice și permanent actualizate, cei interesați putând analiza inclusiv variațiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Harta interactivă Monitor EMF

Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obținute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficși EMF, cât și rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referință.

Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locația, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării și apoi calculat procentul din nivelul maxim de referință stabilit de cadrul legal în vigoare.

Măsurările se fac în spații publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidențiat depășiri ale limitelor prevăzute de legislația națională.

Harta măsurărilor cu senzori EMF amplasați în puncte fixe

Secțiunea hărții dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficși oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 103 de orașe din țară, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – școli, centre universitare, piețe publice etc. Senzorii funcționează permanent, transmițând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an și pot descărca rezultatele în format PNG.

Pentru măsurare, fiecare senzor folosește o sondă izotropică triaxială de măsurare a intensității câmpului electric în patru benzi de frecvențe – 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz și 2110 MHz – 2170 MHz.

Harta măsurărilor EMF cu echipamente portabile

În această secțiune a hărții interactive, pot fi consultate rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM, prin intermediul sistemului autonom național de măsurare a câmpului electromagnetic. Pe pagina de internet sunt publicate rezultatele celor 20.541 măsurări realizate de ANCOM din anul 2012 și până în prezent și va continua să fie actualizată permanent.

Măsurările au fost realizate cu echipamente portabile specializate pe o bandă largă de frecvență cuprinsă între 9KHz și 6 GHz, cu antene triaxiale de măsură instalate la o înălțime de 1,5 m față de sol, rezultatele fiind mediate pe intervale de timp de șase minute și ulterior comparate cu nivelurile de referință.

Utilizatorii pot vedea cum realizează ANCOM măsurările cu echipamentele mobile aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI