Finlanda introduce săptămâna de muncă de patru zile

Premierul Finlandei, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani intenționează să reglementeze programul de muncă și timpul pe care angajații îl petrec la locul de muncă. 

Astfel, potrivit proiectului, finlandezii ar urma să lucreze patru zile din șapte cu un program de șase ore. 

Instalarea Sannei Marin în fruntea Executivului de la Helsinki a fost primită cu entuziasm în țara sa, și nu doar pentru că este cel mai tânăr premier din lume la ora actuală.

Ea conduce, totodată, o coaliție de crentru-stânga în care toate cele cinci partide care o compun sunt conduse de femei, iar scopul său declarat este să introducă în Finlanda ziua de lucru de șase ore și săptămâna de patru zile lucrătoare.

În luna august, a cea de-a 120-a aniversare a Partidului Social Democrat (SDP), Marin, care la acea vreme era ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, a spus că ar vrea ca finlandezii să muncească mai puțin.

“De ce următorul pas n-ar fi scurtarea zilei de lucru la șase ore și a săptămânii de lucru la patru zile? De ce este musai să muncim opt ore? Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor sau să se bucure de hobby-urile lor și să aibă o viață culturală. Acesta ar putea fi următorul pas în găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională”, spunea Sanna Marin în august, potrivit Helsinki Times.

În Finlanda, ca peste tot în Europa, ziua de lucru are 8 ore. Coaliția de guvernare, condusă de Marin, a cerut recent un studiu prin care să se testeze ziua de lucru de 6 ore.

sursa foto: facebook.com/sanna.mirella.marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI