Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, iar pe 8 septembrie Nașterea Ei, sărbătoare cunoscută popular sub denumirea de Sfânta Maria ”mică”. Când se spune ”La mulți ani?”
Pentru că astăzi este vorba de trecerea în neființă a Maicii Domnului, mulți credincioși consideră nepotrivită urarea. Însă, având în vedere că sărbătoarea importantă semnifică de fapt „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”, aceasta nu este tristă, ci una plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.
”Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare.
Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, a explicat și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj, potrivit Ziarului Unirea.
Așadar, Redacția Observatorul de Brașov le urează ”La mulți” ani tuturor celor care își sărbătoresc onomastica atât pe 15 august, cât și pe 8 septembrie!