Compania germană DIEHL va investi, la Brașov, 50 – 60 de milioane de euro într-o fabrică de componente electronice pentru electrocasnice

Este cea mai mare investiție din ultimii ani în facilități de producție, care se face chiar în municipiu. Obiectivul companiei germane este să deschidă fabrica până în 2024, iar până în 2027 să aibă 600 – 650 de angajați

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența primarului Allen Coliban și a președintelui Clubului Economic German, Werner Braun, reprezentanții Diehl Controls, parte a concernului german DIEHL, au anunțat prima investiție din România, construirea la Brașov a unei fabrici de producție a componentelor de control electronic, în principal pentru aparate electrocasnice.

Investiția va ajunge la aproximativ 50 – 60 de milioane de euro, în două etape, și va asigura aproximativ 600 – 650 de locuri de muncă, la care se pot adăugă alte 100 – 150 de locuri de muncă în partea de cercetare și dezvoltare a companiei. Fabrica de producție va fi construită pe DN 13 (B-dul Griviței) între magazinul Black Sea și compania Varta. Această investiție este derulată în parteneriat cu compania de investiții în parcuri industriale și logistice, CTP.

Conform directorului financiar al Diehl Controls, Josef Fellner, Brașovul a fost selectat în urma unei evaluări făcute asupra a 20 de orașe din Europa. Printre atuurile Brașovului se află infrastructura foarte bună de care dispune orașul, forța de muncă deja calificată și posibilitățile de calificare prin intermediul învățământului dual, dar și sprijinul municipalității și al Clubului Economic German.

„Brașovul este foarte accesibil, infrastructura este foarte bună. Am fost acolo, am văzut terenul și este foarte bine amplasat, este foarte aproape de centru. Și nu în ultimul rând, a contat faptul că am avut susținere atât din partea primăriei, cât și din partea Clubului Economic (German n.n.).

Astea ar fi cele mai importante motive pentru care am ales Brașovul. Vorbim de o investiție de 50 de milioane de Euro pe parcursul următorilor zece ani de zile și de 600 de angajați pe care dorim să-i avem în fabrica din Brașov, la care se adaugă și angajați în domeniul cercetării și dezvoltării. Acolo nu avem încă un număr exact, pot fi 50, pot fi 100, pot fi 150 de persoane. Ca obiectiv, ne-am stabilit să începem producția la jumătatea anului 2024.

În momentul de față, depindem de data în care o să obținem autorizația de construcție, ca să putem să începem lucrările, și de modul în care se vor desfășura acestea; întotdeauna există un factor și un element neprevăzut, pe care trebuie să-l luăm în calcul. Dar la momentul de față estimăm că producția va începe undeva la jumătatea anului 2024”, a precizat Josef Fellner, director financiar al Diehl Controls.

Primarul Allen Coliban a prezentat importanța acestei investiții pentru dezvoltarea orașului, dar a vorbit și despre strategia municipiului de a aduce investitori în oraș, nu doar în zona metropolitană.

„În primul rând, dezvoltăm o zonă, aflată în nordul Brașovului, care are un potențial imens de dezvoltare în zona conexă DN 13. Pe de altă parte, este vorba despre o investiție în zona high tech, o investiție într-un segment cu valoare adăugată mare, o investiție care vine cu planuri pe termen mediu și pentru a dezvolta cercetarea. Avem nevoie de astfel de investitori.

Avem nevoie de investitori care să se implice și în ceea ce înseamnă educația în sistem dual, iar Diehl a anunțat că este interesat, că este un partener cu Școala Profesională Germană Kronstadt în acest sens. Sunt elemente importante pentru tot ceea ce reprezintă dezvoltarea de viitor a Brașovului din punct de vedere economic, o dezvoltare axată pe investiții strategice și pe investiții cu valoare adăugată mare. E foarte important să prioritizăm investițiile care au loc în interiorul limitelor administrativ teritoriale ale municipiului, după criteriile prioritare, strategice, și după impactul pe care astfel de investiții pot să le producă asupra mediului.

În cazul de față, și din punctul de vedere al clădirii și din punctul de vedere al activității, vorbim despre cele mai înalte certificări în domeniu. Pe de altă parte, când ne uităm la volumul investițiilor și la faptul că la final vorbim de aproximativ 650 de angajați în partea de producție și de aproximativ 150 în partea de cercetare, și impactul asupra forței de muncă, atât din punctul de vedere al formării, cât și din punct de vedere salarial, va fi unul semnificativ”, a precizat primarul.

Clubul Economic German (DWK) și președintele său, Werner Braun, s-au implicat foarte mult în atragerea DIEHL la Brașov, fapt pentru care primarul a ținut să îi mulțumească public. Prezent la conferință, Braun, care este și consilier local, a vorbit despre oportunitatea care i se oferă Brașovului prin realizarea acestei investiții.

„Eu cred că este o investiție foarte importantă, în primul rând prin diversificare. Este o investiție în domeniul high tech, în domeniul electronicii, și este o investiție strategică, având în vedere că, pe piața mondială, lupta pentru componentele electronice este tot mai aprigă și decide de fapt cine se poate dezvolta mai repede sau nu. Având în vedere că se va investi și în dezvoltare și cercetare, și în general în educație, cred că este o investiție foarte importantă pentru Brașov și sunt sigur că această investiție va atrage și producători de electrocasnice în România”, a explicat Werner Braun, președintele DWK.

Conform reprezentantului Diehl Controls, fabrica de la Brașov va fi a treia din Europa după cea din Germania și cea din Polonia. Pe lângă sediile din Europa, Diehl Controls mai are spații de producție în Mexic și China, și încă o reprezentanță în Statele Unite.

Volumul estimat al producției la Brașov este de 14 – 35 de milioane de euro, în 2024; 80 – 100 de milioane de euro în 2025 și va ajunge la 130 – 160 de milioane de euro în 2027.

Ca număr de angajați, fabrica de la Brașov va avea, la deschiderea producției, în 2024, 120 – 200 de angajați și va ajunge la 600 în 2026.

Ca volum al investițiilor, în perioada 2023 – 2027 sunt prevăzute investiții de 15 – 20 mil. euro, iar în perioada 2023 – 2033, alte 25 – 45 mil.euro.

Diehl este o companie de familie, înființată în anul 1902. Venitul companiei în 2021 a fost de 3,1 miliarde de euro.

Diehl are în prezent 16.135 de angajați, dintre care 3.687 lucrează pentru Diehl Controls, divizia care își va deschide capacitatea de producție din Brașov.

Activitatea companiei cuprinde o varietate de domenii de afaceri în diferite sectoare industriale: Diehl Metall, prima companie înființată, a avut vânzări de 863 milioane euro în 2021; Diehl Controls, care produce sisteme de control pentru electrocasnice și nu numai, soluții și tehnologii ce facilitează comunicarea între aparate și cloud („internet of things“), a avut vânzări de 550 milioane euro în 2021; Diehl Defence, divizia dedicată industriei apărării, cu vânzări de 660 milioane euro în 2021; Diehl Aviation, divizia aviatică, cu vânzări de 757 milioane euro în 2021; Diehl Metering, care produce sisteme de măsurare utilizate în sistemele de apă, gaz, electricitate și energie termală, cu vânzări de 322 milioane euro în 2021.

sursa: brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

parccuri noi brasov

Două noi parcuri vor fi amenajate în Brașov

Primarul Allen Coliban va prezenta Consiliului Local indicatorii tehnico-economici pentru parcurile de pe strada Lânii și Cetățuie Unul dintre obiectivele Municipalității este acela de a...
sala de operatii

Spitalul Judeţean Brașov efectuează doar operaţii de urgenţă în următoarea săptămână

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov nu se vor mai efectua intervenţii chirurgicale timp de o săptămână, decât în caz de urgenţe,...
elevi scoala

Brașov: Din acest an, elevii din unitățile de învățământ în care...

La ultima procedură de închiriere a unui spațiu pentru relocarea temporară a activității școlare, primăria a primit două oferte, dintre care una a fost...
partie ski poiana brasov

Miercurea brașovenilor deschide o nouă legătură între partea superioară a masivului...

Începând de miercuri, cei care vor schia pe pârtia Sulinar vor putea coborî la telegondolă, fiind deschisă pârtia Subteleferic, de la varianta Bradul până...
stona.ro

Elementul cheie al unei case pentru a fi elegantă și modernă...

Încă din antichitate, piatra naturală a fost folosită pentru a construi edificii durabile și funcționale. Stona.ro ne introduce în istoria pietrei naturale în designul interior: de...
trafic strada muresenilor

Primăria Brașov vrea să interzică accesul mașinilor în Centrul Istoric în...

Primăria Brașov a pus în dezbatere publică reglementarea circulației în zona centrului istoric, în perioada weekend-urilor și a sărbătorilor legale. Brașovenii își pot spune...

Două autobuze implicate într-un accident în Brașov. Șase persoane au ajuns...

Şase persoane au ajuns, marţi dimineaţă, la spital, după ce două autobuze s-au ciocnit în municipiul Braşov, pe şoseaua Cristianului, potrivit ISU Braşov. Din primele...
afisaj stradal brasov

Pentru a îmbunătăți imaginea urbană a Brașovului, Primăria propune un nou...

Acest act normativ vizează activitatea de publicitate stradală și modul în care pot fi amplasate firmele pe fațadă, pentru zona centrului istoric fiind propus...