Document oficial: Românii să fie pregătiți de eventuale raționalizări. Energie și gaz cu porția

Guvernul trebuie să pregătească românii pentru eventuale raționalizări. Asta scrie într-un document aflat pe masa Executivului, iar recomandarea este făcută de Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica.

Mai mult, populația este sfătuită să apeleze la încălzirea cu lemne în gospodării pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale. Informația vine la o zi după ce șefa Comisiei Europene a propus limitarea consumului de energie electrică în toată Uniunea Europeană la orele de vârf.

„Vorbim despre un document secretizat de Guvernul României și care arată foarte clar că este semnat de către Dispeceratul Energetic Național și care arată foarte clar că Guvernul ar trebui să apeleze la mai multe măsuri în perioada următoare pentru a trece cu bine de această iarnă.

De exemplu, susțin cei de la Dispeceratul Energetic, faptul că ar trebui să limităm exporturile de energie la iarnă, în contextul în care știm că toată Europa are probleme cu alimentarea cu energie. Rămâne de văzut dacă se va putea face acest lucru. Specialiștii spun că suntem într-o piață interconectată și că o astfel de soluție chiar nu e binevenită în aceste momente, mai ales că nu am mai putea importa energie din alte state.

Apoi, același document arată foarte clar că ar putea să existe raționalizări de electricitate și gaze naturale în această iarnă pentru marii consumatori, pentru consumatorii industriali, pentru fabrici. Cu alte cuvinte, rămâne de văzut dacă va fi pusă în practică o astfel de măsură. Știm că s-a mai aflat o astfel de idee în documentele Guvernului, dar de fiecare dată premierul Nicolae Ciucă a ieșit public și a invocat această măsură, spunea că nu se va face acest lucru.

Pe de altă parte, același document ne mai arată că ar putea fi raționalizări de energie electrică și pentru populație. Nici aici nu e foarte clar ce se va întâmpla. Oricum, toate aceste decizii vor fi luate în perioada următoare, săptămâna viitoare mai exact, vor fi puse pe masa Guvernului. Ne pregătim pentru cele mai negre și rele scenarii, spunea Nicolae Ciucă”, a spus Alex Vlădescu.

Săptămâna viitoare, la Palatul Victoria, se întrunește comitetul de iarnă ocazie cu care se vor lua deciziile. Până atunci un sfat din partea celor de la Dispeceratul energetic e că populația ar putea să treacă la încălzirea pe lemne în această iarnă, iar Guvernul ar trebui să faciliteze acest tip de încălzire și să mai reducă taxele, de exemplu, în această zonă, tocmai pentru a trece cu bine de această iarnă.

RECOMANDĂRI