Începe distribuția ajutorului financiar pentru pensionari. Ce categorii vor primi 700 de lei în iulie

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunțat că începând de astăzi vor fi distribuite taloanele de pensie aferente lunii iulie, care conţin ajutorul financiar de 700 de lei. Această sumă se acordă, o singură dată, pensionarilor ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, acordarea ajutorului financiar în valoare de 700 de lei se face pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.

Este vorba de aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

Veniturile lunare care se iau în calcul pentru plafonul de 2000 de lei sunt:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;

c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;

d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;

e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. Acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

RECOMANDĂRI