Reacția premierului Cîțu în scandalul facturilor uriașe la energie: ”Nu vom plafona prețurile. Vom compensa o parte din factură în această iarnă”

Este inadmisibil ceea ce se întâmplă pe proaspăt liberalizata piață a energiei! Culmea, fără să o pregătească cum trebuie, autoritățile încearcă acum măsuri paliative.

Este haos pe piața energiei. Apar facturi aberant de mari, iar ceea ce este mai grav… oamenii au fost înșelați cu oferte mincinoase.

În unele cazuri tarifele au fost de 2-3 ori mai mari. Există însă ANPC, iar sfatul este să nu achitați facturile care nu corespund cu oferta prin care ați fost atrași să semnați noile contracte. Sesizările au început deja să curgă spre protecția consumatorului.

Cei care deja au operat modificări sau au anunțat că o vor face nu au niciun temei legal. Chiar dacă au notificat consumatorii s-au le-au băgat pe sub nas acte adiționale, acestea nu trebuie semnate. Când vorbim despre liberalizarea pieței de energie, chiar și în cazul creșterii tarifelor la producător, furnizorul nu are dreptul să mute întreaga povară pe umerii consumatorilor.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, la o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței privind creșterea prețurilor la energie, că autoritățile trebuie să verifice dacă anumite companii, unele de stat, profită de o situație conjuncturală și cresc artificial prețul. „Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri.”

Da, domnule premier, chiar așa se întâmplă!

Florin Cîțu: „Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.

Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României.

Este un obiectiv pe termen mediu, iar autoritățile trebuie să rezolve problema facturilor mari pe termen scurt. Îmi asum acest obiectiv de a atinge acest obiectiv. Este un obiectiv pe termen mediu, dar trebuie să rezolvăm problema pe termenul scurt, acum, pentru iarnă.

În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.

În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic. Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor.

Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncutrală.

Legea consumatorului vulnerabil: este o lege din 2012 dar niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Astăzi văd tot felul de curajoși. Legea stă în Parlament din primăvară. Nimeni din parlament nu a venit să spună că facem sesiune extraordinară pentru a adopta această lege.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI