Sunt peste 5 milioane de pensionari care vor beneficia de pensii mărite din această lună.
După scandalul produs de legea care prevedea o majorare de 40%, PNL a riscat electoral venind cu etapizarea majorării, motivând că bugetul nu poate asigura o asemenea majorare, care ar duce sistemul în colaps. Din nefericire, la problemele de deficit ale României s-au adăugat și cele generate de criza sanitară și costurile ei.
Legea fusese propusă și votată în Parlament de PSD, iar PNL i-a acuzat pe social democrați de populism, știut fiind faptul că în guvernările lor se împrumutau masiv de afară ca să poată asigura plata pensiilor încă nemajorate.
Indiferent de argumentele celor două partide, afalate în permanentă competiție electorală, nimeni nu a reușit să rezolve problema pensiilor speciale, chiar dacă uneori au mimat că o fac. Tocmai asta li se reproșează din partea oamenilor care au contribuit o viață întreagă și care acum se simt discriminați față de alte categorii socio-profesionale.
Cert este că, din septembrie 2020, majorarea de 14% duce punctul de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei, însemnând o creștere cu 177 de lei.
Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.