Rulmentul, de la platformă industrială la zonă de relaxare

Timp de o lună, cetățenii își vor putea exprima așteptările față de cum ar trebui să arate această zonă după reconversie, ce facilități de agrement, sportive sau de alt tip ar trebui să ofere, cât spațiu ar trebui alocat zonelor verzi, care clădiri ar trebui păstrate, cum ar trebui să ajungă brașovenii la acest parc și, inclusiv, dacă ar fi interesați să „adopte” o parte din zona verde și să o îngrijească

Ordinul Arhitecților din România, în cadrul contractului cu Primăria Brașov, a lansat astăzi campania de consultare publică a brașovenilor în vederea realizării temei de proiectare pentru realizarea concursului de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul*, care va deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România.

Această consultare durează timp de o lună, până în 8 decembrie, și are ca scop integrarea opiniei brașovenilor în tema de proiectare pentru întocmirea documentației, lansarea și desfășurarea concursului internațional de soluții cu tema „Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul”.

„Este unul dintre cele mai importante proiecte de regenerare urbană ale României care vizează o zonă publică, un proiect de care vor beneficia generații de brașoveni. Tocmai de aceea este atât de important ca această reconversie să se facă în funcție de așteptările voastre. Vă invit să vă exprimați punctul de vedere în cadrul consultării publice lansate de OAR, să ne spuneți ce facilități  de agrement, sportive sau culturale ar trebui să ofere această zonă, care ar trebui să fie destinația clădirilor cu valoare istorică, a vechilor hangare ale avioanelor IAR, sau cum vedeți amenajarea zonei verzi astfel încât să răspundă nevoilor de relaxare ale comunității. Punctul vostru de vedere va sta la baza fundamentării temei de proiectare pentru concursul internațional de soluţii. La finalul acestui concurs, vrem să avem un proiect care să ne ofere soluțiile prin care fosta platformă industrială Rulmentul să redevină o importantă parte a vieţii oraşului”, a precizat primarul Allen Coliban.

În paralel, OAR va organiza, la sfârșitul acestei luni, o serie de mese rotunde și dezbateri profesionale cu actori implicați care să contribuie la definirea temei de proiectare.

Vă reamintim că în luna mai, Primăria Brașov a încheiat un contract cu OAR pentru ca această organizație profesională să pregătească organizarea concursului de soluții: elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internațional și desfășurarea concursului internațional de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul. În urma competiției, câștigătorii vor trebui să elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic și proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platformă.

Concursul internațional caută să genereze cele mai bune soluții pentru realizarea următoarelor obiective:

  • Stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană a fostei platforme Rulmentul pe termen mediu și lung;
  • Ample amenajări de spații verzi;
  • Conversia unor structuri existente pentru a adăposti activități sociale și culturale, în acord cu nevoile contemporane ale orașului.

Valoarea contractului dintre primărie și OAR pentru organizarea concursului de soluții este de 270.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Conform arhitectului șef al municipiului, organizarea concursului de soluții reprezintă una dintre cele mai importante etape din realizarea acestui proiect, având în vedere că regenerarea urbană se va face conform proiectului câștigător.

,,Este una dintre cele mai importante etape, pentru că nașterea temei de proiect va fundamenta practic soluția aleasă de arhitecți în conceptul pe care îl vor prezenta. Tema de proiect este cea care naște emoții și de asta ne propunem să dezbatem public cât mai mult acest subiect, pentru a stabili prin temă ce funcțiuni va putea primi această platformă. Vor fi demarate procedurile de stabilire a experților care vor realiza tema, ulterior dezbateri publice, întocmirea temei, lansarea concursului și realizarea acestuia. Sunt etape care ar trebui să se deruleze până la sfârșitul acestui an. Platforma beneficiază de o zonă verde ofertantă. Discutăm de 14 hectare. Ca să ne putem da seama de mărimea acesteia, o zonă verde, ca să poată fi clasificată drept parc, are nevoie de două hectare. Avem un studiu de zone verzi, studiu peisagistic, și experții vor stabili cât de mare va fi această zonă, dar obiectivul nostru este de a face cât mai multe zone verzi”, explica Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului, în momentul semnării contractului dintre primărie și OAR.

Până în prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizării acestui proiect –  studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturală și potențial de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic și de identificare rețele, studiul hidrologic de inundabilitate și ridicarea topografică pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar și registrul spațiilor verzi, iar în perioada următoare se vor realiza expertizele tehnice ale clădirilor.

Conform primarului Allen Coliban, o parte dintre clădirile aflate pe fosta platformă industrială au valoare istorică și pot fi integrate în viitorul proiect de reconversie. Există și clădiri în cazul cărora o parte dintre elementele de structură pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentată de construcțiile care trebuie demolate.

Pe baza tuturor acestor studii – ce vor trece prin filtrul profesional al specialiștilor din cadrul OAR, cerințelor administrației locale, rezultatelor consultării populației și actorilor urbani principali – se va întocmi tema de concurs, astfel încât proiectele propuse să reprezinte cea mai bună soluție de regenerare urbană.

Fosta platformă industrială Rulmentul reprezintă una dintre cele mai importante rezerve imobiliare a orașului. Suprafața platformei industriale inițiale este de aproximativ 52ha. Aceasta înseamnă: — de 40 de ori mai mare ca Piața Sfatului — de 12 ori mai mare ca parcul Titulescu — aproape cât cetatea veche a Brașovului. Din această suprafață 32.54ha sunt în proprietatea Municipiului Brașov și Statului Român.

Pe amplasament se păstrează un patrimoniu imobil semnificativ din punct de vedere al arhitecturii industriale, dar și al potențialului de (re)conversie, construit de-a lungul mai multor decenii (începând cu anul 1935 și terminând cu începutul anilor ’90). Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936).

Suprafața fostei platforme industriale cuprinde 28 de corpuri de clădire, realizate într-una dintre cele cinci etape de funcționare productivă, dintre care cele mai vechi în anii 1935-38, pentru adăpostirea Flotilei 1 Bombardament (pavilion administrativ, hangare, atelierele pentru montaj și turnul de control, în vecinătatea aerodromului care ocupa întreaga suprafață până la fabrica IAR).

sursa: brasovcity.ro

RECOMANDĂRI

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Stona.ro – Piatra Naturală și Impactul Său Asupra Valorii Proprietății

Piatra naturală a fost un simbol al durabilității și luxului de-a lungul istoriei. Folosită de civilizații antice în construcția de monumente și clădiri, aceasta...
dezinsectie

Acțiuni de dezinescție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare anunțate...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor...

Acțiunile de dezinsecție pentru combatere a căpușelor din Brașov au fost...

Din cauza vremii nefavorabile Coral Impex a anunțat reprogramarea acțiunilor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor din Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și...

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...
tratamente stropire coral

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că, la începutul lunii mai, pe domeniul public din Brașov vor fi efectuate tratamente fitosanitare...
algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...