Autobuzele Euro 6 din Brașov vor fi înlocuite cu unele hibrid electrice de 18 metri

Și locuitorii din Săcele vor beneficia de transport modern, vechile autobuze Euro 2 și 3 vor fi înlocuite tot cu autobuze prietenoase cu mediul

Municipalitatea brașoveană, împreună cu operatorul de transport RATBV, continuă programul de înverzire a flotei de autobuze și troleibuze și de transformare a transportului public în principala soluție de mobilitate în municipiu și în zona metropolitană.

După ce în ultimii ani a pus în circulație 72 de autobuze electrice, 51 de troleibuze și 10 autobuze hibrid electrice și a obținut finanțare nerambursabilă pentru alte 73 de autobuze electrice, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, administrația brașoveană vrea să înlocuiască și autobuzele articulate cu motorizare Euro 6 cu autobuze hibrid electrice articulate.

În același timp, odată cu preluarea transportului în comun din Săcele, Municipalitatea vrea să elimine de pe străzile orașului și vechile autobuze Euro 2 și 3 care asigurau transportul între cele două localități.

Pentru a realiza cele două obiective, operatorul de transport, RATBV, a demarat două proceduri de achiziție pentru cumpărarea a 15 autobuze noi hibrid electrice, articulate, de 18 metri, pentru transportul urban, și 15 autobuze articulate, utilizate, electrice/hibrid sau Euro 6.

„În ultimii ani, Brașovul este unul dintre orașele care investește tot mai mult în tehnologii prietenoase cu mediul, fie că vorbim de mobilitate, colectarea deșeurilor sau producerea de energie verde pentru consumul public, ceea ce ne poziționează în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice. Transportul în comun este axa principală pe care construim un transport prietenos cu mediul. De aceea, investițiile noastre se concentrează pe înlocuirea parcului auto diesel cu mijloace de transport verzi sau mai puțin poluante. Chiar dacă avem în circulație sau avem finanțare peste 200 de autobuze electrice și troleibuze, există linii urbane care nu dispun de o soluție de transport nepoluantă, cum ar fi, de exemplu, linia 17, care, având în vedere încărcarea, are nevoie de autobuze articulate. În același timp, trebuie să scăpăm și de autobuzele poluante din Săcele, cu motorizare Euro 2 și 3, care pe lângă cantitățile mari de substanțe nocive pe care le produc, nu mai oferă condiții optime de transport. Soluția identificată de RATBV pentru a rezolva aceste probleme, mai ales că va deveni operator și pentru Săcele, este demararea a două achiziții, una pentru autobuze noi și una pentru autobuze second hand, astfel încât să se completeze necesarul urban și metropolitan”, a declarat primarul Allen Coliban.

Achiziție autobuze hibrid, articulate, de 18 metri

Conform caietului de sarcini, operatorul de transport RATBV vrea să achiziționeze 15 autobuze hibrid noi, din gama 18 m (18000±750mm), cu tracțiune diesel-electrică, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea, cu minim trei uși și aer condiționat în salonul de călători, destinate transportului urban de călători în Municipiul Brașov.

Autobuzul hibrid va avea o capacitate de transport de minim 130 persoane, din care minim 40 pe scaune.

Durata de utilizare normală a autobuzelor este de minim 12 ani, din care 8 ani fără reparații generale.

Autobuzul hibrid va fi prevăzut cu platformă pentru a facilita acesul persoanelor cu dizabilități.

Fiecare autobuz va fi dotat cu un difuzor audio montat la exteriorul vehiculului, în dreptul ușii din față, pentru informarea călătorilor cu deficiențe de vedere. Mesajul audio este rulat în momentul deschiderii ușii față și conține numărul liniei pe care circulă autobuzul și destinația către care se deplasează.

De asemenea, autobuzele vor fi echipate cu sistem de numărare al călătorilor (sisteme cu senzori inteligenți 3D și cu analizor) și va permite urmărirea și înregistrarea numărului de călători transportați pe anumite intervale de timp, stație, linie, număr autobuz etc.

Autobuzele hibride vor fi prevăzute cu o instalație de supraveghere video la interior și la exterior. Sistemul va cuprinde un număr de minim 8 (opt) camere digitale color, cu înregistrare audio, de înaltă rezoluție, tip dom, cu carcasă antivandalism.

Ele vor fi echipate de către producător cu un sistem pentru internet gratuit Wi-Fi, pentru călători, fiind echipate cu router Wi-Fi separate pentru furnizare de servicii de internet gratuit călătorilor. La acesta se adaugă o instalație electrică de alimentare cu tensiune continuă și stabilizată de + 5 V, cu conectori (prize) de tip port USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice ale pasagerilor.

Valoarea estimată a celor 15 autobuze hibrid noi este de 44.043.750 lei, valoare ce include și costul de leasing pentru o perioadă de 5 – 7 ani.

Termenul de livrare este de maxim 12 luni.

Achiziție autobuze second-hand, cu tracțiune electrică/hibridă/diesel Euro 6, articulate, de 18 metri

Conform caietului de sarcini, RATBV vrea să achiziționeze, în leasing financiar, pe o perioadă de 36 luni, 15 autobuze articulate folosite (second-hand), de cca. 18m lungime, cu tracțiune electrică, hibridă sau diesel Euro 6, cu podea coborâtă, sistem de îngenunchere (kneeling) la bordură, rampa pentru accesul nelimitat al persoanelor care se deplasează cu scaun rulant, aer condiționat, sistem anti-blocare la frânare (ABS).

Autobuzele oferite vor avea anul de fabricație începând cu 2015, iar norma de poluare va fi minim Euro 6. Nu se acceptă vehicule cu un parcurs mai mare de 500.000 km.

Autobuzele vor avea o capacitate de transport de minim 125 călători, din care minim 40 pe scaune și cel puțin un loc destinat pentru fotoliu rulant.

Ele vor fi prevăzute cu rampă, cu acționare mecanică (manuală) sau electrică, pentru facilitatea accesului persoanelor cu dizabilități.

Durata perioadei de leasing este de 3 ani, iar după expirarea perioadei de leasing şi plata integrală a contractului, autobuzele vor trece în proprietatea RATBV.

Valoarea estimată a celor 15 autobuze este de 13.125.000 lei, valoare ce include și costul de leasing pentru o perioadă 3 ani.

Termenul de livrare este de maxim 3 luni.

RATBV SA este operatorul de transport public regional din municipiul Brașov și din Zona Metropolitană Brașov. Cu o flotă formată din 51 troleibuze, 72 autobuze electrice, 10 autobuze hibrid și 149 autobuze diesel, RATBV SA deservește 44 trasee urbane și 19 trasee metropolitane. Acționarul majoritar al RATBV SA este Municipiul Brașov.

sursa: brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Stona.ro – Piatra Naturală și Impactul Său Asupra Valorii Proprietății

Piatra naturală a fost un simbol al durabilității și luxului de-a lungul istoriei. Folosită de civilizații antice în construcția de monumente și clădiri, aceasta...
dezinsectie

Acțiuni de dezinescție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare anunțate...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor...

Acțiunile de dezinsecție pentru combatere a căpușelor din Brașov au fost...

Din cauza vremii nefavorabile Coral Impex a anunțat reprogramarea acțiunilor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor din Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și...

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...
tratamente stropire coral

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că, la începutul lunii mai, pe domeniul public din Brașov vor fi efectuate tratamente fitosanitare...
algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...