„Împreună construim Brașovul viitorului!“ – brașovenii mai au la dispoziție 5 zile pentru a vota proiectele de bugetare participativă

Centrul Interactiv de Știință și Artă pentru Copii este proiectul care a obținut cele mai multe voturi până acum. Brașovenii mai pot vota, până în 9 aprilie, cele 4 proiecte, câte unul pentru fiecare categorie, pe care Primăria va trebui să le implementeze

Mai sunt 5 zile în care brașovenii pot vota pentru alegerea proiectelor pe care municipalitatea trebuie să le includă în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Pe platforma dedicată acestui program, https://bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro/, brașovenii pot alege dintre cele 12 proiecte eligibile pe cele pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea orașului. Ei vor putea vota câte un proiect pentru fiecare domeniu în parte. Lista celor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, restul urmând să fie ierarhizate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, în limita bugetului rămas disponibil.

,,Bugetarea participativă este despre cum construim împreună Brașovul, despre cum ne dorim să arate orașul nostru mâine. Este important să propuneți proiectele de dezvoltare ale orașului, dar la fel de important este să le și alegeți pe cele pe care le vreți implementate de către Primărie. Până în 9 aprilie, puteți vota cel mai bun proiect din fiecare categorie: «Orașul mobil», «Orașul verde», «Orașul relaxat», «Orașul comunităților». Vă invităm să vă exprimați alegerea, inclusiv cei mai tineri dintre voi, deoarece, pentru prima dată în programul de bugetare participativă, pot vota și brașovenii care au peste 14 ani. Ne dorim să fiți parte din dezvoltarea orașului și să votați, pentru că aceste proiecte aduc valoare în comunitatea noastră și răspund unor nevoi identificate chiar de cetățeni”, preciza primarul Allen Coliban, la lansarea etapei de vot.

Cele mai multe voturi obținute până acum le au următoarele proiecte: ,,Centrul Interactiv de Știință și Artă pentru Copii” – la categoria Orașul comunităților; ,,Reducerea vitezei de circulație a mașinilor” – la categoria Orașul mobil; ,,Intersecția verde” – la categoria Orașul verde și ,,Un instrument muzical în fiecare școală” la categoria Orașul relaxat.

Până duminică, 9 aprilie, votul este încă deschis pentru brașovenii care au vârsta minimă 14 ani, inclusiv cei cu reședința temporară în municipiu. Pentru a putea vota trebuie să vă creați un cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă primariabrasovenilor.ro. Cei care au participat la ediția anterioară a programului se vor putea conecta cu același cont de la ediția trecută.

Le reamintim brașovenilor că Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci este un program prin care municipalitatea implementează propunerile făcute și votate de cetățeni.

Proiectele eligibile pe care brașovenii le pot vota sunt următoarele:

AOrașul mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:

  1. „Strada liberă“ din cartierul Bartolomeu:

Proiectul constă în implementarea unui eveniment lunar numit „Strada liberă“ în cartierul Bartolomeu (propunere str. Bobului), care va consta în blocarea unei străzi pentru traficul rutier, pentru a deveni pietonală pentru o zi, și organizarea de diverse jocuri pentru copii și activități pentru adulți și pensionari.

  • Reducerea vitezei de circulație a mașinilor

Pentru a reduce riscurile de accidente în tot orașul, este necesară reducerea vitezei de circulație, mai ales pe arterele principale (de exemplu Calea București), unde foarte mulți șoferi circulă cu viteză foarte mare și pun în primejdie siguranța pietonilor, dar și a celorlalți participanți la trafic. Este propus un buget pentru achiziția de radare, inclusiv cu afișaj viteză, și camere video de detecție numere înmatriculare pe 10 străzi.

BOrașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă:

1. Amenajare perdea verde pe str. 13 Decembrie

Amenajarea pe această stradă a unei perdele din brazi tuia, pe partea dreaptă, în dreptul blocurilor de la stradă, începând din dreptul Isaran până la Qualis Residence. În acest fel s-ar reduce poluarea aerului cauzată de traficul rutier și se va crea o amortizare a poluării fonice.

2. Parcul Bronzului – Spațiu verde durabil pentru comunitate

Crearea unui parc verde modern și durabil, într-o zonă dens urbanizată, prin revitalizarea unui spațiu verde situat între blocurile de pe str. Bronzului nr. 7-9 și Argintului nr. 4. Proiectul presupune: plantarea de arbori, vegetație și flori; montarea de stâlpi cu panouri solare încorporate pentru iluminarea parcului; implementarea unui sistem de supraveghere video; instalarea de coșuri de gunoi inteligente „Big Belly“; alei pentru pietoni.

3. Intersecția verde

Proiectul constă în amenajarea de spații verzi în jurul intersecțiilor foarte aglomerate, cu trafic intens, prin plantarea acelor soiuri de arbuști și arbori care reușesc să absoarbă cât mai bine emisiile cauzate de circulația rutieră.

C. Orașul relaxat – valoarea alocată este, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune. De exemplu: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc:

1. Fântână arteziană în cartierul Bartolomeu

Proiectul constă în realizarea în cartierul Bartolomeu a unei fântâni arteziene muzicale încastrate în paviment. Realizarea acesteia se poate face în spațiul de agrement deja existent, de pe strada Gospodarilor. Ar fi utilă montarea de bănci în jurul fântânii, astfel încât cetățenii să se poate relaxa în acea zonă.

2. Portal spre altă lume

Portalurile sunt sculpturi de artă tehnologică. Se conectează la o rețea de sculpturi identice de pe toată planeta. Fiecare portal este situat în spațiul public, oferind un flux live în timp real, nefiltrat 24/7, care se rotește frecvent între diferite locații ale portalului din lume. Portalurile sunt o invitație de a întâlni semeni din afara granițelor și prejudecăților și de a experimenta casa noastră – planeta Pământ.

3. Un instrument muzical în fiecare școală

Pentru a putea dezvolta o viitoare generație a comunității noastre mai bună, mai socială și mai legată, avem nevoie pe lângă dascăli și de instrumente specifice pentru dezvoltarea lor echilibrată. Propunerea este de achiziții de instrumente muzicale, în acord cu cerințele și pregătirea profesorilor de muzică din fiecare școală, pentru toate unitățile de învățământ, astfel încât educația muzicală să se facă într-un mod activ și plăcut.

4. Bănci inteligente

Proiectul constă în amplasarea, în zonele centrale ale municipiului Brașov, a unor bănci inteligente. Acestea vor putea fi utilizate de cetățenii Brașovului, dar și de turiștii aflați în vizită. Vor fi dotate cu porturi de încărcare USB, panouri fotovoltaice, senzori de mediu, vor dispune de sistem de ventilație și vor oferi servicii Wi-Fi. Zonele propuse: Piața Sfatului, Aleea de sub Tâmpa, str. Republicii.

5. Loc de joacă pentru câini în parcul Tractorul

Amenajarea unui loc de joaca pentru câini, amenajat cum sunt cele din vestul Europei. Un astfel de loc este mai mult decât un spațiu unde câinii se joacă, este un loc în care brașovenii, și câinii acestora, socializează. Locația este în Parcul Sportiv din cartierul Tractorul.

D. Orașul comunitățilorcu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru:

– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală

– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.

– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.

1. Centru interactiv de artă și știință pentru copii

Proiectul propune înființarea unui centru interactiv de artă și știință într-unul dintre spațiile existente la Banca de cultură Apollonia. Proiectul pornește de la ideea că un copil care înțelege principiile de bază ale științei sau artei, precum și noile tehnologii, le va folosi în mod creativ indiferent de domeniul în care va ajunge să profeseze: medicină, arhitectură, artă, inginerie etc. Sub îndrumarea unor adulți competenți, copiii pot învăța jucându-se, pot învăța să lucreze într-un grup, să colaboreze, să se documenteze singuri etc., deprinderi pe care le vor avea pe tot parcursul vieții.

2. Festival cultural – cartierul Bartolomeu

Proiectul constă în organizarea unui festival cultural în cartierul Bartolomeu, cu caracter lunar. Locul de desfășurare al festivalului este propus în parcul de pe strada Agricultorilor. La acest festival se pot desfășura concerte cu diverse stiluri de muzică, dansuri, jocuri, evenimente gastronomice, concursuri etc. Este necesară amenajarea unei scene pentru spectacole, amplasarea unor mese, scaune etc.

sursa: brasovcity.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

RECOMANDĂRI

Acțiuni de combatere a țânțarilor, căpușelor și tratamente fitosanitare în Brașov....

Coral Impex anunță demararea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție și tratamente fitosanitare în municipiul Brașov. „În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune...

Stona.ro – Piatra Naturală și Impactul Său Asupra Valorii Proprietății

Piatra naturală a fost un simbol al durabilității și luxului de-a lungul istoriei. Folosită de civilizații antice în construcția de monumente și clădiri, aceasta...
dezinsectie

Acțiuni de dezinescție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare anunțate...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea unor acțiuni de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor...

Acțiunile de dezinsecție pentru combatere a căpușelor din Brașov au fost...

Din cauza vremii nefavorabile Coral Impex a anunțat reprogramarea acțiunilor de dezinsecție pentru combaterea căpușelor din Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și...

Coral impex începe acțiunile de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă demararea acțiunilor de dezinsecție în Brașov pentru combaterea țânțarilor și căpușelor de pe domeniul public...
tratamente stropire coral

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că, la începutul lunii mai, pe domeniul public din Brașov vor fi efectuate tratamente fitosanitare...
algabeth

Cum s-ar putea schimba radical ”fața” unui oraș cu un element...

Spațiile urbane pot fi transformate radical prin folosirea unui element pe cât de durabil, pe atât de estetic: piatra naturală. Vezi la finalul articolului cum...
tratamente stropire coral

Coral Impex anunță acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare în...

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă efectuarea, în perioada următoare, a unor acțiuni de dezinsecție, larvicidare și tratamente fitosanitare pentru combatere...