Reguli noi în construcții pe terenurile în pantă din Brașov. Studiul pentru însorire și pentru impactul traficului devin obligatorii

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică reglementările juridice și tehnice cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă. La solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, studiu pentru însorire, studiul de trafic, studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice, dar și studiul privind vegetația existentă.

Primăria Brașov a anunțat că obiectivul principal este de a reduce la minimum impactul construcțiilor asupra cadrului natural, „prin propunerea unui mecanism de control al transformării peisajului local, constituit din cerințe și reguli minime privind regimul de construire pe acest tip de terenuri”.

Prin acest document se urmărește, în primul rând, accentuarea importanței etapei de analiză premergătoare demarării proiectelor de construire, prin conturarea unor cerințe minime pentru stabilirea limitei teritoriului studiat, studii necesare pentru evaluarea cât mai obiectivă a intervențiilor viitoare și gradul lor de integrare în specificul local, a unor criterii de analiză și evaluare pentru viitoarele investiții din „zonele sensibile”, dar și indicarea unei metodologii de analiză.

La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice; studiul privind vegetația existentă. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, Municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității”, se precizează în comunicatul Primăriei Brașov.

Conform reglementărilor propuse, minim 25% din suprafața de teren va rămână în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri,  construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/ alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).

Reglementări sunt propuse, potrivit Primăriai Brașov, și cu privire la înălțimea clădirilor. Documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură numărul de niveluri este de P+2, iar din partea opusă să fie P+5, diferența de 3 niveluri fiind încadrată la categoria de niveluri subterane.

„Vă așteptăm cu propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre până în data de 10 octombrie, pe e-mail [email protected], către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program Luni-Joi, 8.00- 14.00,Vineri de la 8.00-13.00), e-mail [email protected] ”, a anunțat Primăria Brașov.

RECOMANDĂRI